Zapiekanka Cheeseburger z frytkami, mięsem mielonym, serem żółtym, surówką i sosem a la Bic Mac to prawdziwa gratka dla miłośników fast foodów. Wbrew pozorom nie jest to danie niezdrowe czy przesadnie tłuste, a smakuje lepiej niż dania sprzedawane w budkach.
Składniki na Zapiekankę Cheeseburger (3-4 porcje):
- 500 g frytek mrożonych lub ziemniaków
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- mała cebula czerwona
- ostra papryczka (chili, pepperoni)
- pół szklanki passaty pomidorowej
- czosnek suszony, papryka ostra, sól, pieprz
- 150 g sera żółtego (cheddar)
Surówka:
- pół główki kapusty pekińskiej
- 3 ogórki konserwowe
- pół puszki kukurydzy
- 250 g pomidorów koktajlowych
- mała cebula czerwona
- sól
Domowy sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki w paski, przekładamy do miski, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i mieszamy. Frytki (także mrożone, jeśli z takich korzystamy) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 45 minut, aż zaczną się robić lekko brązowe.
W tym czasie cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy za pomocą łopatki i smażymy 4-5 minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy pokrojoną drobno papryczkę, wlewamy passatę i dodajemy przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilka minut.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę frytek, następnie wykładamy mięso mielone, starty na tarce ser żółty, a na wierzchu układamy resztę frytek. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut.
Przygotowujemy surówkę. Kapustę szatkujemy, pomidorki przekrawamy na pół, cebulę kroimy w piórka, ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Dodajemy odrobinę soli.
Również wszystkie składniki na sos czyli: majonez, ketchup, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą.
Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika nakładamy na jej wierzch surówkę i polewamy sosem. Surówkę można również podać osobno.
Zostaw odpowiedź