Pierogi drożdżowe z mięsem i pieczarkami – sprawdzony przepis
Pierogi drożdżowe z mięsem i pieczarkami sprawdzą się jako pyszna przekąska do barszczu, można je też zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Można je przechowywać przez 2-3 dni, więc nawet taka duża porcja jaką podaję nie powinna się zmarnować. Pierogi są tak pyszne, że szybko znikają i nie można im się oprzeć.
Farsz:
Dodatkowo:
Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i cukier, oraz około 1/3 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Jeśli mamy suche drożdże pomijamy ten krok.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, suche drożdże lub wyrośnięty zaczyn z drożdży. Do mąki wlewamy resztę ciepłej wody i oliwę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika).
W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż odparuje z nich cały sok. Pieczarki odstawiamy, a na tej samej patelni podsmażamy najpierw cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dodajemy mięso mielone. Mięso smażymy, rozdrabniając dokładnie łopatką, aż nabierze brązowego koloru. Mięso mieszamy z pieczarkami i przyprawiamy do smaku.
Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz krótko je wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą z nich dzielimy jeszcze raz na 4 części (można więcej, jeśli chcecie mieć mniejsze pierogi). Następnie każdą część rozwałkowujemy na koło o grubości do 5 mm. Na środku każdego koła rozsmarowujemy łyżkę ketchupu i nakładamy farsz z pieczarek i mięsa. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Brzegi zwilżamy wodą i dobrze sklejamy. Pierogi odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C z funkcją termoobiegu, aż do zarumienienia (około 20- 25 minut).
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
Delikatny biszkopt z makiem, lekko kwaskowe wiśnie w galaretce i puszysty krem śmietankowy – to…
Pstrąg zapiekany z warzywami to prosty i pyszny pomysł na lekki obiad prosto z piekarnika.…