Śledzie w sosie musztardowym to proste i błyskawiczne do zrobienia danie, które można podać na świątecznym czy imprezowym stole. Są dość wyraziste w smaku, z dominującą nutą musztardy. W lodówce wytrzymają na pewno 3-4 dni – dłużej nie próbowałam, bo wcześniej zdążyliśmy je skonsumować. Są bardzo smaczne – o ile lubicie musztardę i śledzie.
Do tej sałatki śledziowej można wykorzystać śledzie z solanki lub już zaprawione w occie lub oleju – w zależności które wam bardziej smakują. Potem wystarczy wymieszać je z cebulą i sosem musztardowym na bazie śmietany i majonezu. Całość dobrze odstawiać na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły, ale jeśli zaczniecie jeść je od razu też będą dobre.
Składniki na śledzie w sosie musztardowym:
- 400 g filetów śledziowych
- 2 średniej wielkości cebule
- 180 g śmietany 12%
- czubata łyżka majonezu
- 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżeczka miodu
- około 1/3 łyżeczki curry
- szczypta kurkumy
Przygotowanie
Filety śledziowe, jeśli są słone, moczymy w zimnej wodzie przez 4-8 godzin. Wodę wymieniamy co godzinę. Po tym czasie, wyjmujemy je, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki po 2-3 cm. Można również użyć już gotowych śledzi w oleju, czy z zalewy octowej – wtedy nie trzeba ich moczyć.
Cebule kroimy w piórka, posypujemy solą, ugniatamy dłonią i odstawiamy na 15 minut, aby zmiękła i puściła sok. Po tym czasie płuczemy ją na sitku i suszymy na ręczniku papierowym.
W dużej mice mieszamy ze sobą śmietanę, majonez, musztardy, miód, curry i kurkumę. Do sosu dodajemy śledzie i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zobacz inne przepisy na śledzie:
Śledzie po kaszubsku – przepis na śledzie z suszonymi śliwkami
Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika
Najlepsze śledzie w śmietanie
Zostaw odpowiedź