Ciasta i desery

Ciasto Sztuczka Macochy – pyszne ciasto z kremem mascarpone

Ciasto Sztuczka Macochy to pyszne ucierane ciasto przełożone dżemem porzeczkowym i kremem z mascarpone, a na wierzchu oblane polewą czekoladową. Jest mało skomplikowane, ale smaczne i efektowne. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na spotkaniu w gronie znajomych. Każdy skusi się na kawałek.

Składniki na Ciasto Sztuczka Macochy:

Ciasto:

    • 200 g masła
    • 5 jajek (rozmiar M)
    • 150 g cukru
    • 180 g mąki pszennej typ 450
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 5 łyżek mleka
    • 1 łyżka kakao

 

Krem ciemny:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • łyżeczka kakao
  • łyżka masła orzechowego (lub czekoladowego)

 

Krem jasny:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 40 g cukru pudru

 

Dodatkowo do kremów:

  • 150 ml wody
  • półtora łyżki żelatyny

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 6-7 łyżek mleka

 

Dodatkowo:

  • mały słoik dżemu porzeczkowego

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu wlewamy mleko. Gotowe ciasto wylewamy na blachę (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwie części.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy ciemny krem. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do miski przekładamy mascarpone, masło orzechowe i kakao. Składniki miksujemy przez chwilę do ich połączenia się, następnie cały czas miksując dodajemy bitą śmietanę i miksujemy przez chwilę. Na koniec wlewamy połowę zimnej, ale jeszcze nie tężejącej żelatyny.

Przygotowujemy jasny krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, a następnie cały czas ubijając dodajemy mascarpone i wlewamy resztę żelatyny.

Wewnętrzne części blatów smarujemy dżemem porzeczkowym. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy ciemny krem, wyrównujemy i ostrożnie rozsmarowujemy jasny krem. Krem przykrywamy drugim blatem ciasta.

Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na kostki i śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na wystudzone ciasto. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie można je już bez problemu kroić.

 

Ciasto Sztuczka Macochy – pyszne ciasto przekładane kremem mascarpone

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z kremem z mascarpone:

Ciasto Bella Donna – pyszne połączenie brzoskwiń i kokosu

Ciasto Ochoczy Kusiciel – biszkopt z pysznym kremem i słonecznikiem

Biszkopt z galaretką i mascarpone

Bananowa krówka – błyskawiczne ciasto bez pieczenia

Ciasto Kuszący Junaczek – biszkopt z czekoladą i słonecznikiem w karmelu

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Kto wymysla takie idiotyczne nazwy dla ciast? Jak nie,"Zemsta tesciowej",to "Popapraniec" albo inny "Plesniak" czy "Sztuczka macochy".Ukrzyzowac kretyna za takie nazwy.Ja do dzis nie upieklam i nie upieke ciasta pod nazwa "Zemsta tesciowej" Moja bardzo byla juz szczesliwie dla mnie, tesciowa,byla z piekla rodem.

    • Współczuję, chyba musi mieć Pani jakiś problem, skoro tak bardzo irytują Panią nazwy ciast.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago