Okazyjne

Czosnkowa karkówka gotowana w rękawie – domowa wędlina

Czosnkowa karkówka gotowana w rękawie to przepis na pyszną i aromatyczną domową wędlinę, której nie może się równać ta ze sklepu. Mięso jest miękkie, kruche i soczyste, z wyraźną nutą ziół i czosnku. Świetnie sprawdzi się na kanapki, tosty czy deskę wędlin. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i nie wymaga dużo pracy, trzeba się jedynie uzbroić w cierpliwość, gdyż musi się marynować przynajmniej 48 godzin, a jeszcze lepiej około 3 dni.

 

Składniki na czosnkową karkówkę gotowaną w rękawie:

  • około 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • czubata łyżeczka soli peklowej
  • łyżka oleju
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • duża szczypta pieprzu

Przygotowanie

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Mięso nacinamy równomiernie po całej powierzchni nożem i w zagłębienia wkładamy kawałki czosnku. Do miseczki wlewamy olej, sól peklową, papryki, majeranek, zioła prowansalskie i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Tak powstałą pastą nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Można je obwiązać sznurkiem, ale nie jest to konieczne.

Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia (może to też być woreczek przeznaczony do szynkowara). Worek dokładnie zawiązujemy, starając się pozbyć powietrza wewnątrz. Mięso odstawiamy do lodówki przynajmniej na 48 godzin (ja trzymałam w lodówce około 72 godziny).

Po tym czasie mięso w worku przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, tak aby było w niej całkowicie zanurzone. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez półtora godziny (licząc od momentu zagotowania się wody). Na 1 kg mięsa przypada godzina gotowania. W połowie gotowania mięso obracamy na drugą stronę. Po gotowaniu garnek odcedzamy z wody, mięso wyjmujemy z worka i pozostawiamy do przestygnięcia.

Czosnkowa karkówka gotowana w rękawie – domowa wędlina

Zobacz inne przepisy na domowe wędliny:

Schab gotowany w mleku – smaczne mięso do obiadu lub na kanapki

Szynka pieczona – pyszne mięso na obiad lub do kanapek

Wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami

Pyszna, chuda wędlina z piersi kurczaka

Rolada ze schabu z wędzonymi śliwkami – na obiad i jako wędlina

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago