Dania główne

Gołąbki na lewą stronę z kapustą kiszoną – pomysł na pyszny obiad

Gołąbki na lewą stronę z kapustą kiszoną inaczej nazywane też gołąbkami oszukanymi czy bez zawijania to bardzo smaczne danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Właściwie bardziej przypominają kotlety mielone niż gołąbki, co nie zmienia faktu, że są przepyszne. Z podanych składników wychodzi duża porcja, która wystarczy na obiad na dwa dni. Na drugi dzień gołąbki są jeszcze smaczniejsze i można je bez problemu odgrzać w mikrofalówce czy na patelni.

Składniki na gołąbki na lewą stronę z kapustą kiszoną (około 12 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka)
  • 100 g ryżu
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • cebula
  • pół szklanki kaszy manny (80 g)
  • sól, pieprz, czosnek suszony, papryka ostra

 

Sos pomidorowy:

  • szklanka passaty
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżeczka oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, papryka ostra, kminek mielony, tymianek, majeranek

 

Przygotowanie

Kapustę kiszoną odciskamy dokładnie z wody i przekładamy do garnka. Zalewamy ją zimną wodą, tak aby była całkowicie zakryta i gotujemy do miękkości przez około 30 minut. Następnie odcedzamy ją dokładnie, studzimy i siekamy na mniejsze kawałki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Kapustę, ryż, mięso mielone i cebulę przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości mandarynki.

Gołąbki obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron przez 3-4 minuty. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i takim sosem zalewamy gołąbki. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut.

Gołąbki na lewą stronę z kapustą kiszoną – pomysł na pyszny obiad

Zobacz inne przepisy na gołąbki:

Gołąbki z piekarnika – przepis na fit gołąbki

Gołąbki bez zawijania – szybki przepis

Pieczone gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym

Kresowe gołąbki z kaszy jęczmiennej

Gołąbki po meksykańsku

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago