Gołąbki na lewą stronę z kapustą kiszoną – pomysł na pyszny obiad
Gołąbki na lewą stronę z kapustą kiszoną inaczej nazywane też gołąbkami oszukanymi czy bez zawijania to bardzo smaczne danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Właściwie bardziej przypominają kotlety mielone niż gołąbki, co nie zmienia faktu, że są przepyszne. Z podanych składników wychodzi duża porcja, która wystarczy na obiad na dwa dni. Na drugi dzień gołąbki są jeszcze smaczniejsze i można je bez problemu odgrzać w mikrofalówce czy na patelni.
Sos pomidorowy:
Kapustę kiszoną odciskamy dokładnie z wody i przekładamy do garnka. Zalewamy ją zimną wodą, tak aby była całkowicie zakryta i gotujemy do miękkości przez około 30 minut. Następnie odcedzamy ją dokładnie, studzimy i siekamy na mniejsze kawałki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Kapustę, ryż, mięso mielone i cebulę przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości mandarynki.
Gołąbki obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron przez 3-4 minuty. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i takim sosem zalewamy gołąbki. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…