Knedle z mięsem mielonym to bardzo prosty przepis na pyszne kluski ziemniaczane, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują okraszone podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku. Ponieważ są nadziewane mięsem są bardzo treściwe i można je podać jako samodzielne danie albo tylko z jakąś surówką.
Składniki na knedle z mięsem mielonym (około 28 sztuk):
- 750 g ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- jajko
- duża szczypta soli
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego z indyka (może też być wieprzowe)
- cebula
- 3 łyżki mleka
- sól pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je i odstawiamy na około 10 minut, żeby lekko przestygły. Po tym czasie mielimy je w maszynce do mięsa, przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem na gładką masę. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i sól. Całość wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez kilka minut. Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż nabierze lekko brązowego koloru. Cebulę wraz z mięsem studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy mleko i przyprawy. Mieszamy.
Na oprószonej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałki jak na kopytka, kroimy je na kawałki długości około 4 cm. Z każdego kawałka formujemy okrągły, płaski placek na środek którego nakładamy łyżeczkę farszu. Końce placka zlepiamy i formujemy kulkę, która powinna mieć wielkość mniej więcej orzecha włoskiego.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Knedle wrzucamy na gotującą się wodę partiami po 8-10 sztuk. Gotujemy je przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Zostaw odpowiedź