Makaron z boczkiem i warzywami w sosie śmietanowym
Makaron z boczkiem i warzywami w sosie śmietanowym to bardzo proste i szybkie do zrobienia danie na pyszny i sycący obiad. Penne w towarzystwie wędzonego boczku, pora i brukselki skąpane w sosie śmietanowym z ziołami to prawdziwie niebiańska uczta. Należy jednak przymknąć oko na kalorie, gdyż tych jest z pewnością sporo. Dla prawdziwego zbytku, można jeszcze danie posypać serem żółtym.
Przygotowanie makaronu zajmie 30-40 minut, po których można się cieszyć bardzo smacznym i krzepiącym posiłkiem, który z pewnością zasmakuje waszym domownikom. Zamiast brukselki możecie dodać inne warzywa: brokuła, paprykę czy fasolkę szparagową.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brukselkę gotujemy na parze do miękkości. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni z pół łyżeczki oleju.
Kiedy boczek się zarumieni, przekładamy go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy pokrojonego w plastry pora. Pora smażymy kilka minut, następnie wlewamy śmietanę. Dodajemy również zioła i przyprawy.
Sos dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu, aż śmietana trochę zgęstnieje. Po tym czasie na patelnię wrzucamy z powrotem boczek, a także makaron i brukselkę (większe kapustki można przekroić na pół). Całość mieszamy i przekładamy na talerze.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…