Makaron z boczkiem i warzywami w sosie śmietanowym
Makaron z boczkiem i warzywami w sosie śmietanowym to bardzo proste i szybkie do zrobienia danie na pyszny i sycący obiad. Penne w towarzystwie wędzonego boczku, pora i brukselki skąpane w sosie śmietanowym z ziołami to prawdziwie niebiańska uczta. Należy jednak przymknąć oko na kalorie, gdyż tych jest z pewnością sporo. Dla prawdziwego zbytku, można jeszcze danie posypać serem żółtym.
Przygotowanie makaronu zajmie 30-40 minut, po których można się cieszyć bardzo smacznym i krzepiącym posiłkiem, który z pewnością zasmakuje waszym domownikom. Zamiast brukselki możecie dodać inne warzywa: brokuła, paprykę czy fasolkę szparagową.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brukselkę gotujemy na parze do miękkości. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni z pół łyżeczki oleju.
Kiedy boczek się zarumieni, przekładamy go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy pokrojonego w plastry pora. Pora smażymy kilka minut, następnie wlewamy śmietanę. Dodajemy również zioła i przyprawy.
Sos dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu, aż śmietana trochę zgęstnieje. Po tym czasie na patelnię wrzucamy z powrotem boczek, a także makaron i brukselkę (większe kapustki można przekroić na pół). Całość mieszamy i przekładamy na talerze.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…