Wszystkie Przepisy

Racuchy na maślance bez drożdży – szybkie i puszyste

Racuchy na maślance bez drożdży, ale za to z jabłkami robi się błyskawicznie, a są bardzo smaczne, leciutkie i puszyste. Po usmażeniu nie są zbyt słodkie, dlatego można je podać obficie posypane cukrem pudrem i cynamonem, polane miodem lub syropem klonowym, albo z ulubionymi powidłami. Świetnie sprawdzą się na śniadanie czy podwieczorek na słodko. Mi najlepiej smakują na ciepło, nawet jeśli ostygną, to podgrzewam je przez chwilę z mikrofalówce.

Ten prosty i sprawdzony przepis zawsze się udaje, placuszki nie opadają i są bardzo puszyste. Do ich przygotowania nie potrzeba miksera. Nie wykorzystuje się również drożdży, co znacznie zaoszczędza czas, gdyż nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Wykorzystujemy tylko kilka tanich i ogólnodostępnych składników, a smaku pysznych, domowych racuszków nie da się podrobić.

 

Składniki na racuchy na maślance bez drożdży(około 10 sztuk):

  • 300 ml maślanki (1 i 1/4 szklanki)
  • 260 g mąki pszennej typ 500 (2 szklanki)
  • jajko rozmiar L
  • duże jabłko
  • płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Maślankę wlewamy do miski, dodajemy jajko, sól, sodę i cukier. Składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta (powinno być dość gęste, nie lejące się). Jabłko obieramy, kroimy w ósemki, następnie na plasterki. Dodajemy do ciasta i mieszamy.

Na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 0,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron na małej mocy palnika po około 4-5 minut na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Racuchy na maślance bez drożdży – szybkie i puszyste

 

Zobacz inne przepisy na placuszki:

Szybkie placuszki na jogurcie greckim z twarogiem

Błyskawiczne placuszki na jogurcie

Racuchy drożdżowe jak pączki

Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami

Placuszki z jabłkami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago