Racuchy na maślance bez drożdży - szybkie i puszyste
Racuchy na maślance bez drożdży, ale za to z jabłkami robi się błyskawicznie, a są bardzo smaczne, leciutkie i puszyste. Po usmażeniu nie są zbyt słodkie, dlatego można je podać obficie posypane cukrem pudrem i cynamonem, polane miodem lub syropem klonowym, albo z ulubionymi powidłami. Świetnie sprawdzą się na śniadanie czy podwieczorek na słodko. Mi najlepiej smakują na ciepło, nawet jeśli ostygną, to podgrzewam je przez chwilę z mikrofalówce.
Ten prosty i sprawdzony przepis zawsze się udaje, placuszki nie opadają i są bardzo puszyste. Do ich przygotowania nie potrzeba miksera. Nie wykorzystuje się również drożdży, co znacznie zaoszczędza czas, gdyż nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Wykorzystujemy tylko kilka tanich i ogólnodostępnych składników, a smaku pysznych, domowych racuszków nie da się podrobić.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Maślankę wlewamy do miski, dodajemy jajko, sól, sodę i cukier. Składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta (powinno być dość gęste, nie lejące się). Jabłko obieramy, kroimy w ósemki, następnie na plasterki. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 0,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron na małej mocy palnika po około 4-5 minut na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…