Kruche faworki na śmietanie – sprawdzony przepis na chrusty
Kruche faworki na śmietanie, pełne pęcherzyków powietrza i delikatne to pyszne przekąski przygotowywane w czasie karnawału i na Tłusty Czwartek. Z tego sprawdzonego przepisu, który znalazłam w książce kucharskiej z lat 70. i lekko zmodyfikowałam zawsze wychodzą pyszne i rozpływające się w ustach chrusty. Robi się je stosunkowo szybko i nie powinny nastręczać większych trudności, jedyną niedogodnością może być długie wyrabianie ciasta, które trzeba dobrze napowietrzyć.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy śmietanę, żółtka, sól, masło, spirytus i łyżeczkę cukru pudru. Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą i ciasto będzie zwarte, przekładamy je na stolnicę i lekko podsypujemy mąką. Wyrabiamy je jeszcze przez kilka minut zagniatając i uderzając nim o stolnicę, aby się napowietrzyło. Następnie bierzemy wałek i uderzamy nim ciasto rozpłaszczając je. Następnie ciasto składamy na pół i znowu uderzamy. Postępujemy tak około 10 razy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto dzielimy na dwa kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek (jak na pierogi). Można delikatnie podsypać mąką, ale staramy się jej używać jak najmniej. Następnie ciasto kroimy na prostokąty o wymiarach około 8x3cm (albo jakie nam tylko pasują). Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec.
W rondelku lub na patelni rozgrzewamy olej przez kilka minut, aby osiągnął temperaturę około 180 C. Jeśli nie mamy termometru, aby to sprawdzić, na olej wrzucamy kawałeczek ciasta. Jeśli zacznie się smażyć i po 3-4 sekundach wypłynie na powierzchnię, znaczy że olej ma odpowiednią temperaturę. Na olej wrzucamy partiami faworki i smażymy około 2 minuty z jednej strony, następnie przekładamy na drugą i smażymy kolejne 2 minuty (aż nabiorą ładnego, lekko brązowego koloru).
Faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kiedy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Super faworki ;)