Dania główne

Pierś z kurczaka zapiekana po prowansalsku – pyszne danie z piekarnika

Pierś z kurczaka zapiekana po prowansalsku pod pierzynką z pieczonej papryki, oliwek i musztardy to pyszne danie, które można podać na obiad, albo jako potrawę na ciepło na imprezie czy rodzinnej uroczystości. Całość robi się dość szybko i jest mało skomplikowana. W czasie kiedy piecze się papryka, piersi marynujemy w przyprawach i przygotowujemy resztę składników. Następnie wszystko razem składamy i zapiekamy w piekarniku.

Piersi dobrze smakują z frytkami, pieczonymi warzywami czy surówką z kapusty pekińskiej. W zasadzie na obiad możecie je podać z czym tylko chcecie, gdyż jest do danie bardzo uniwersalne i do ryżu czy kaszy też będzie pasować.

Składniki na pierś z kurczaka zapiekaną po prowansalsku (6 porcje):

  • 3 spore piersi z kurczaka
  • duża papryka czerwona
  • 2 garście zielonych oliwek
  • duża cebula (najlepiej biała/cukrowa)
  • łyżka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony
  • 150g sera żółtego

 

Przygotowanie

Paprykę przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 25 minut, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i posypujemy przyprawami. Odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Oliwki kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce.

W misce mieszamy ze sobą: paprykę, cebulę, oliwki i musztardę. Piersi z kurczaka układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek nakładamy po łyżce warzyw z musztardą. Posypujemy serem żółtym. Mięso zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

 

Pierś z kurczaka zapiekana po prowansalsku – pyszne danie z piekarnika

 

Zobacz inne przepisy na dania z piersią kurczaka z piekarnika:

Faszerowana pierś z kurczaka zapiekana z warzywami – przepis na obiad

Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami

Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad

Pierś z kurczaka pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego

Kurczak po góralsku – piersi zapiekane z oscypkiem i boczkiem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago