Rolada gyros z mięsa mielonego otulona boczkiem i faszerowana kukurydzą, serem żółtym i papryką jest smaczna i szybka do zrobienia. Można ją podać na ciepło na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, a także jakiegoś sosu np. pieczarkowego lub pieczeniowego, czy na zimno do pieczywa jak wędlinę.
Jeśli po upieczeniu chcemy ją ponownie odgrzać, można to zrobić w mikrofalówce lub plastry pieczeni podsmażyć na patelni. Z podanych składników wychodzi dość długa rolada, ale spokojnie można ją przechowywać w lodówce kilka dni.
Składniki na roladę gyros z mięsa mielonego:
- 700 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
- jajko
- 1 bułka kajzerka
- 2 łyżki kaszy manny
- ząbek czosnku
- 2 kawałki papryki konserwowej
- pół puszki kukurydzy
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- 100 g sera żółtego
- 300 g boczku surowego w plastrach
- przyprawa do gyrosa, papryka ostra, sól, pieprz
Przygotowanie
Bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy około pół szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, bułkę i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
Na prostokątnym arkuszu folii spożywczej, którą układamy na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, układamy plastry boczku, tak aby delikatnie na siebie zachodziły. Na nic rozsmarowujemy równomiernie masę mięsną. Na mięsie układamy starty ser żółty, kukurydzę, papryką pokrojoną w paski, suszone pomidory pokrojone w kostkę. Mięso zwijamy ciasno w roladę, pomagając sobie folią spożywczą.
Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C przez 45 minut z termoobiegiem. Roladę podajemy pokrojoną w plastry od razu na ciepło lub na zimno po przestudzeniu.
Zobacz inne przepisy na pieczeń:
Soczysta pieczeń drobiowa do chleba
Pieczeń z mięsa wieprzowego i warzyw
Czosnkowa pieczeń z łopatki
Pieczeń z pieczarkami i serem żółtym
Pieczeń z mięsa mielonego z sosem koperkowym
Zostaw odpowiedź