Domowy serek z jogurtu greckiego – idealny na kanapki
Domowy serek z jogurtu greckiego to pyszny serek kanapkowy idealny do pieczywa. W towarzystwie rzodkiewki i szczypiorku będzie również stanowił pyszną wiosenną przekąskę. Można go także rozsmarowywać na naleśnikach, tortilli czy tostach.
Labneh, bo tak się nazywa sen serek z odcedzonego jogurtu jest popularny w krajach bliskiego wschodu głównie w Syrii i Libii. Jego przygotowanie wymaga minimum nakładu pracy, jednak na efekt końcowy trzeba trochę poczekać – serek musi się formować przez kilkanaście godzin.
Jogurt mieszamy z solą i przyprawami. Na sitku lub w miseczce rozkładamy podwójnie złożoną gazę lub bawełnianą ściereczkę i wylewamy na nią jogurt. Z tkaniny związujemy sakiewkę i wieszamy nad jakimś wysokim naczyniem (u mnie sprawdza się garnek do szynkowaru), aby sakiewka swobodnie zwisała, a serwatka mogła ściekać.
Jogurt odstawiamy około 12-15 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można go odwinąć z gazy i włożyć do lodówki na 3-4 godziny do schłodzenia. Serek wychodzi kremowy i można go rozsmarowywać na pieczywie jak wszystkie serki kanapkowe ze sklepu.
Serek można odcedzać dłużej niż 12 godzin, będzie wtedy twardszy. Po trzech dniach można go kroić jak fetę i wykorzystać do sałatek. Jeśli chcemy go odcedzać dłużej niż 12 godzin, najlepiej od razu włożyć go do lodówki. Serwatkę, która ścieka można dodać np. do koktajlu, gdyż jest bardzo zdrowa.
Kociołek cygański to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na…
Placki z cukinii to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację, który zawsze się…
Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…