Dania główne

Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika – wyjątkowe danie na obiad

Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika to wyjątkowo pyszne danie, które można podać zarówno na codzienny obiad, jak i na większej uroczystości. Nie wymagają wiele pracy ani składników, a smakują obłędnie. Jeśli szukacie prostego i mało skomplikowanego dania, z którym każdy sobie poradzi, a jednocześnie chcecie wzbudzić zachwyt domowników i gości, to z pewnością danie dla was.

Kiszona kapusta w połączeniu z słodkawymi jabłkami stanowi świetną bazę dla mięsa wieprzowego, które jest miękki, soczyste i odchodzi od kości. Takie danie można podać bez niczego, z pieczywem albo z gotowanymi ziemniakami i surówką np. z marchewki. Żeberka bez problemu można odgrzać na drugi dzień, smakują równie dobrze.

Składniki na żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika (4 porcje):

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 0,5 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
  • 2 duże jabłka
  • duża cebula
  • 1/3 kostki smalcu (70 g)
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, rozmaryn

Przygotowanie

Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na małe porcje wzdłuż kości i obsypujemy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i rozmarynem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę. Po tym czasie na patelni rozpuszczamy smalec i wrzucamy na niego żeberka. Smażymy je razem z cebulą pokrojoną w piórka 2-3 minuty, następnie mięso obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne kilka minut.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kapustę kiszoną. Na nią dajemy obsmażone żeberka z cebulą. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Smażymy je na tej samej patelni co żeberka. Kiedy zaczną mięknąć dodajemy majeranek i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Jabłka układamy na żeberkach.

Naczynie żaroodporne nakrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 1 godz 30 minut.

Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika – wyjątkowe danie na obiad

Zobacz inne przepisy na żeberka:

Grochówka wojskowa na żeberkach

Żeberka wieprzowe w sosie

Pikantne żeberka w ketchupie – prosty przepis

Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw

Żeberka pieczone z ziemniakami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

3 dni ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

7 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

3 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

4 tygodnie ago