Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika – wyjątkowe danie na obiad
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika to wyjątkowo pyszne danie, które można podać zarówno na codzienny obiad, jak i na większej uroczystości. Nie wymagają wiele pracy ani składników, a smakują obłędnie. Jeśli szukacie prostego i mało skomplikowanego dania, z którym każdy sobie poradzi, a jednocześnie chcecie wzbudzić zachwyt domowników i gości, to z pewnością danie dla was.
Kiszona kapusta w połączeniu z słodkawymi jabłkami stanowi świetną bazę dla mięsa wieprzowego, które jest miękki, soczyste i odchodzi od kości. Takie danie można podać bez niczego, z pieczywem albo z gotowanymi ziemniakami i surówką np. z marchewki. Żeberka bez problemu można odgrzać na drugi dzień, smakują równie dobrze.
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na małe porcje wzdłuż kości i obsypujemy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i rozmarynem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę. Po tym czasie na patelni rozpuszczamy smalec i wrzucamy na niego żeberka. Smażymy je razem z cebulą pokrojoną w piórka 2-3 minuty, następnie mięso obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne kilka minut.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kapustę kiszoną. Na nią dajemy obsmażone żeberka z cebulą. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Smażymy je na tej samej patelni co żeberka. Kiedy zaczną mięknąć dodajemy majeranek i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Jabłka układamy na żeberkach.
Naczynie żaroodporne nakrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 1 godz 30 minut.
Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…