Ciasto Słodki Poranek – lekkie i puszyste jak chmurka
Ciasto Słodki Poranek składa się z obłędnie miękkiego i puszystego biszkoptu z dwukolorowym kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem malin. Całość jest posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto jest dość proste i szybkie do przygotowania, a prezentuje się bardzo dobrze i smakuje rewelacyjnie. Jest leciutkie jak chmurka i orzeźwiające. Myślę, że nawet osoby niezbyt wprawione w pieczeniu ciast powinny sobie poradzić.
Biszkopt:
Krem:
Dodatkowo: garść wiórek kokosowych, pół cytryny, pół szklanki wody
Przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Oba blaty biszkoptu skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z pół szklanki wody.
Maliny miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 180 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mascarpone, a na koniec zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. 1/3 kremu przekładamy do innej miski i mieszamy z malinami.
Krem z malinami przekładamy na spodni blat biszkopta i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie wykładamy większą część białego kremu. Nakrywamy drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze zastygł.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Fajnie wygląda te ciasto