Wegetariańskie

Serowa zupa kalafiorowa – prosty przepis na nietypową zupę

Serowa zupa kalafiorowa jest smaczna, pożywna i zachęcająco żółciutka. Lekki posmak sera nadaje jej wyrazistości. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie na obiad. Można ją podać ze świeżą bułką. Robi się ją szybko (o ile macie już przygotowany bulion) i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, ale z pewnością zaskoczy waszych domowników swoim smakiem.

Dodając ser do zupy, wybierzcie swój ulubiony, najlepiej taki wysokiej jakości. Może to być cheddar czy ementaler. Można również wymieszać dwa różne sery np. trochę goudy i parmezanu.

 

Składniki na serową zupę kalafiorową (4-5 porcji):

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 średni kalafior
  • szklanka włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler pokrojone w słupki)
  • 100 g makaronu kolanka lub innego ulubionego
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 200 g twardego sera żółtego
  • mały pęczek szczypioru
  • sól, pieprz, czosnek suszony, papryka ostra, kurkuma (opcjonalnie, dla podkręcenia koloru)

 

Przygotowanie

Bulion przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy do niego kalafiora podzielonego na małe różyczki i gotujemy, aż warzywo będzie miękkie, ale nierozpadające się. W tym samym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie. Włoszczyznę przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Z włoszczyzną można podsmażyć również pokrojone w słupki łodygi kalafiora, wtedy nic się nie zmarnuje.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy starty na tarce ser żółty. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści.

Do ugotowanego w bulionie kalafiora przekładamy włoszczyznę i sos serowy. Całość mieszamy, doprawiamy smaku i gotujemy przez 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i do zupy dodajemy makaron. Mieszamy.

Po rozlaniu na talerze zupę posypujemy posiekanym szczypiorem.

 

Serowa zupa kalafiorowa – prosty przepis na nietypową zupę

 

Zobacz inne przepisy na zaskakujące zupy:

Zupa chińska z kurczakiem i makaronem – szybki i prosty przepis

Tajska zupa z kurczakiem – szybki i prosty przepis

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Soczewica po bretońsku

Zupa porowa z pieczarkami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago