Wegetariańskie

Serowa zupa kalafiorowa – prosty przepis na nietypową zupę

Serowa zupa kalafiorowa jest smaczna, pożywna i zachęcająco żółciutka. Lekki posmak sera nadaje jej wyrazistości. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie na obiad. Można ją podać ze świeżą bułką. Robi się ją szybko (o ile macie już przygotowany bulion) i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, ale z pewnością zaskoczy waszych domowników swoim smakiem.

Dodając ser do zupy, wybierzcie swój ulubiony, najlepiej taki wysokiej jakości. Może to być cheddar czy ementaler. Można również wymieszać dwa różne sery np. trochę goudy i parmezanu.

 

Składniki na serową zupę kalafiorową (4-5 porcji):

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 średni kalafior
  • szklanka włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler pokrojone w słupki)
  • 100 g makaronu kolanka lub innego ulubionego
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 200 g twardego sera żółtego
  • mały pęczek szczypioru
  • sól, pieprz, czosnek suszony, papryka ostra, kurkuma (opcjonalnie, dla podkręcenia koloru)

 

Przygotowanie

Bulion przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy do niego kalafiora podzielonego na małe różyczki i gotujemy, aż warzywo będzie miękkie, ale nierozpadające się. W tym samym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie. Włoszczyznę przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Z włoszczyzną można podsmażyć również pokrojone w słupki łodygi kalafiora, wtedy nic się nie zmarnuje.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy starty na tarce ser żółty. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści.

Do ugotowanego w bulionie kalafiora przekładamy włoszczyznę i sos serowy. Całość mieszamy, doprawiamy smaku i gotujemy przez 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i do zupy dodajemy makaron. Mieszamy.

Po rozlaniu na talerze zupę posypujemy posiekanym szczypiorem.

 

Serowa zupa kalafiorowa – prosty przepis na nietypową zupę

 

Zobacz inne przepisy na zaskakujące zupy:

Zupa chińska z kurczakiem i makaronem – szybki i prosty przepis

Tajska zupa z kurczakiem – szybki i prosty przepis

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Soczewica po bretońsku

Zupa porowa z pieczarkami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago