Dania główne

Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka

Ziemniaczane kluski kładzione są mięciutkie i bardzo puszyste za sprawą ubitych białek dodanych do masy. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu np. do sosu czy pieczonego mięsa z surówką lub samodzielne danie z okrasą z boczku lub cebuli. Kluseczki najlepiej smakują na świeżo od razu po ugotowaniu, ale można je też odgrzać w mikrofalówce. Powstają z czterech podstawowych składników, które zawsze mamy w swoim domu.

Kluski kładzione nie wymagają też zbyt wiele pracy – wystarczy ugotowane ziemniaki wytłuc na gładką masę, dodać resztę składników i wymieszać. Następnie odrywamy łyżką kawałki masy i wrzucamy na gotującą wodę.

Składniki na ziemniaczane kluski kładzione (3-4 porcje):

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 450 lub 500
  • pół łyżeczki soli

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków, mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Do masy ziemniaczanej dodajemy żółtka, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia się składników ręką albo za pomocą łyżki. Następnie dodajemy białka i jeszcze raz mieszamy.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Zmniejszamy palnik, aby woda tylko lekko bulgotała. Na wodę wrzucamy łyżką dość duże kawałki ciasta, po wypłynięciu gotujemy je około 1 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Łyżkę od czasu do czasu zanurzamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło. Kluski gotujemy partiami po około 15. Pilnujemy, żeby ich zbyt długo nie gotować, gdyż wtedy się rozpadną.

Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka

Zobacz inne przepisy na kluski do obiadu:

Knedle z mięsem mielonym – przepis na domowe kluski z ziemniaków

Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne

Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną

Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad

Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago