Ciasta i desery

Ciasto Popisowe Karyny. Przepis na prosty i efektowny wypiek

Ciasto Popisowe Karyny jest bardzo proste do zrobienia, a ponadto zapewnia efekt WOW wśród poczęstowanych. Moja mama jak tylko go spróbowała, od razu poprosiła o przepis i również będzie je robić w tym tygodniu. Jego nazwa nie wzięła się stąd, żebym to ja utożsamiała się z osławionymi „Karynami”, ale ponieważ uważam, że ciasto jest tak proste, że każdy sobie z nim poradzi, nawet osoba niezbyt zorientowana w kuchni. Wystarczy uważnie przeczytać przepis albo obejrzeć film i stosować się do wskazówek.

Taki wypiek świetnie sprawdzi się latem, gdyż jest lekki, orzeźwiający, nie za słodki. Do masy budyniowej zamiast masła dodajemy galaretkę, co sprawia, że nie tylko jest mniej kaloryczna, ale też (jak dla mnie) smaczniejsza i lepiej się kroi.

Jak przygotować Ciasto Popisowe Karyny?

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Należy pamiętać, aby dobrze ubić jajka, aż będą prawie białe i sztywne – to sekret udanego, puszystego i dobrze wyrośniętego biszkoptu. Następnie gotujemy budyń, do którego wsypujemy galaretki i taką masę wylewamy na ciasto. Po ostudzeniu na masę budyniową wylewamy galaretkę z borówkami i gotowe. Całość nie jest zbyt skomplikowana do zrobienia, należy jedynie uzbroić się w nieco cierpliwości, gdyż trzeba czekać, aby poszczególne warstwy wystudziły się przed nałożeniem kolejnej.

Wskazówki dotyczące ciasta

Jeśli nie chce wam się piec biszkoptu, możecie jeszcze bardziej uprościć proces przygotowania ciasta i zastąpić go herbatnikami lub gotowymi okrągłymi biszkoptami. Smak galaretek możecie zamienić na taki, który wam najbardziej smakuje. Tak samo owoce – borówki możecie zastąpić czymś innym: truskawkami, malinami, brzoskwiniami z puszki czy pokrojonym w kostkę mango – w zależności od tego, co macie pod ręką i na co jest akurat sezon.

 

Składniki na ciasto Popisowe Karyny:

Biszkopt:

  • 4 jajka rozmiar M
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
  • 100 g cukru (trochę ponad pół szklanki)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa budyniowa z galaretką:

  • 1300 ml mleka
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej (po około 70 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy)
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Poncz: sok z połówki cytryny, 1/3 szklanki wody

Ponadto:

  • 200 g borówek
  • 400 ml wody
  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych (70 g)

Przygotowanie

Przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach wsypujemy powoli przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Biszkopt nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.

Przygotowujemy masę budyniową z galaretką.1 l mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Do gorącego budyniu (po zdjęciu z palnika) wsypujemy galaretki brzoskwiniowe w proszku i dobrze mieszamy, aby się rozpuściły. Masę od razu wylewamy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia.

Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimna i zacznie zastygać, wsypujemy do niej borówki i mieszamy. Galaretkę ostrożnie wylewamy na wierzch ciasta. Blaszkę wkładamy do lodówki, aby galaretka dobrze zastygła.

Ciasto Popisowe Karyny. Przepis na prosty i efektowny wypiek

Zobacz przepisy na inne ciasta z galaretką:

Ciasto Pani Zebra – pyszny jogurtowiec bez pieczenia

Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia

Ciasto kryształek – na biszkopcie rzucanym

Śmietanowiec z truskawkami – ciasto bez pieczenia

Ciasto Siódme Niebo – pyszny deser piankowy bez pieczenia

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago