Ciasta i desery

Ciasto Skrzydła Ikara – owocowa pianka bez pieczenia

Ciasto Skrzydła Ikara to pyszny i leciutki dwuwarstwowy deser na bazie bitej śmietany, malin i brzoskwiń. Robi się je bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy. Po przygotowaniu jednak trzeba je umieścić na kilka godzin w lodówce, aby masa dobrze zastygła i dało się bez problemu kroić nożem na porcje.

Ciasto smakuje prawie jak lody owocowe, dlatego najlepiej podawać je prosto z lodówki w czasie ciepłych wiosennym czy letnich dni.

Składniki na ciasto Skrzydła Ikara:

  • 250 g brzoskwiń lub mango (świeże lub z puszki)
  • 250 g malin
  • 800 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • opakowanie galaretki brzoskwiniowej +180 ml wody
  • opakowanie galaretki malinowej +180 ml wody
  • 50 g wiórków kokosowych
  • około 200 g herbatników

 

Przygotowanie

Galaretki rozpuszczamy osobno w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Owoce miksujemy osobno na gładką masę. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż będzie sztywna. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na niższych obrotach jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą.

Od ubitej śmietany odejmujemy 3 łyżki, a resztę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy mus malinowy i miksujemy przez chwilkę, następnie powoli wlewamy wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę malinową. Tak samo postępujemy z drugą częścią bitej śmietany – miksujemy ją z brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową.

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) układamy warstwę herbatników. Na nie wykładamy masę z malinami i wyrównujemy. Na masę malinową wykładamy brzoskwiniową. Na wierzchu układamy herbatniki. Herbatniki smarujemy resztą bitej śmietany, którą wcześniej odstawiliśmy. Posypujemy wiórkami kokosowymi (mogą to też być płatki migdałów). Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto Skrzydła Ikara – owocowa pianka bez pieczenia

 

Zobacz inne przepisy na lekkie ciasta bez pieczenia:

Ciasto Pani Zebra – pyszny jogurtowiec bez pieczenia

Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia

Ciasto Siódme Niebo – pyszny deser piankowy bez pieczenia

Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka”

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago