Przekąski

Wiejskie pizzerinki z ciasta francuskiego – proste i pyszne przekąski

Wiejskie pizzerinki z ciasta francuskiego z kiełbasą, cebulą i ogórkiem konserwowym to bardzo smaczne i szybkie do zrobienia przekąski, które można podać na imprezie czy przygotować na pyszną kolację. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ale można je również podać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Sprawdzą się również jako przekąska do piwa. Połączenie kilku swojskich składników zapieczonych na cieście francuskim tworzy naprawdę wyborną przekąskę.

Najlepiej smakują na ciepło od razu po przygotowaniu, jeśli więc nie macie zbyt wiele czasu w danym dniu można wszystko przygotować dzień wcześniej, surowe pizzerinki włożyć do lodówki, a w dniu podania tylko upiec w piekarniku.

 

Składniki na wiejskie pizzerinki z ciasta francuskiego:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 150 g suchej kiełbasy typu jałowcowa
  • 2 cebule
  • 4 duże pieczarki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, oregano

 

Przygotowanie

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na łyżeczce oleju na złoty kolor. Usmażone pieczarki odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na tej samej patelni, dodając jeszcze łyżkę oleju, aż się zeszkli. Ogórki i kiełbasę kroimy w plastry. Ser żółty ścieramy na tarce.

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na równej wielkości kwadraty o boku około 15 cm. Brzegi kwadratów zawijamy do środka i lekko dociskamy. Kwadraty układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kwadracie układamy cebulę, plastry pieczarek, kiełbasy i ogórka. Całość posypujemy przyprawami i suszonymi ziołami, a następnie serem żółtym. Blaszkę z pizzerinkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez 20 minut w trybie góra-dół. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem można posypać szczypiorem.

Wiejskie pizzerinki z ciasta francuskiego – proste i pyszne przekąski

 

Zobacz inne przepisy na przekąski z ciasta francuskiego:

Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami

Pizza na cieście francuskim

Szybka rolada z ciasta francuskiego z warzywami z patelni

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago