Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady
Ciasto Nocny Marek przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rodzynków i czekolady. Jest bardzo smaczne, podzielne i efektownie prezentuje się na stole. Świetnie sprawdzi się na świętach czy rodzinnych uroczystościach.
Ciasto składa się z puszystego i mięciutkiego kakaowego biszkoptu przełożonego powidłami porzeczkowymi i kremem czekoladowym, a na wierzchu ułożone zostały rodzynki oblane polewą czekoladową. Prawdziwe niebo w gębie!
Biszkopt:
Krem czekoladowy:
Polewa czekoladowa
Dodatkowo:
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy krem czekoladowy. Do rondelka wlewamy śmietankę i podzieloną na kostki czekoladę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Nie doprowadzamy jej do wrzenia – jeśli widzimy, że zaraz zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy czekolada będzie zimna dodajemy do niej serek mascarpone i schłodzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Całość miksujemy za pomocą robota na jednolitą masę.
Rodzynki zalewamy alkoholem i wodą, aż będą całkowicie przykryte. Odstawiamy na godzinę. Przygotowujemy polewę czekoladową. Podzieloną na kostki czekoladę, mleko i kakao podgrzewamy w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Jeśli polewa jest zbyt rzadka można dosypać jeszcze kakao. Polewę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Spodni blat ciasta smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Na nim rozsmarowujemy prawie cały krem czekoladowy (odstawiamy 2 łyżki). Nakrywamy drugim blatem również posmarowanym dżemem. Wierzch blatu smarujemy resztą kremu czekoladowego. Na nim układamy odcedzone rodzynki i wylewamy polewę czekoladową. Ciasto schładzamy przez 2 godziny w lodówce.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…