Ciasta i desery

Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady

Ciasto Nocny Marek przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rodzynków i czekolady. Jest bardzo smaczne, podzielne i efektownie prezentuje się na stole. Świetnie sprawdzi się na świętach czy rodzinnych uroczystościach.

Ciasto składa się z puszystego i mięciutkiego kakaowego biszkoptu przełożonego powidłami porzeczkowymi i kremem czekoladowym, a na wierzchu ułożone zostały rodzynki oblane polewą czekoladową. Prawdziwe niebo w gębie!

 

Składniki na Ciasto Nocny Marek:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 2 łyżki kakao
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem czekoladowy:

    • 200 ml śmietanki 30%
    • 200 g czekolady lub czekoladek typu merci
    • 250 g serka mascarpone
    • 1 łyżka żelatyny
    • 120 ml wody

 

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

  • 150 g rodzynek
  • kieliszek spirytusu lub wódki (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • słoik dżemu porzeczkowego (około 250 g)

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy krem czekoladowy. Do rondelka wlewamy śmietankę i podzieloną na kostki czekoladę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Nie doprowadzamy jej do wrzenia – jeśli widzimy, że zaraz zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy czekolada będzie zimna dodajemy do niej serek mascarpone i schłodzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Całość miksujemy za pomocą robota na jednolitą masę.

Rodzynki zalewamy alkoholem i wodą, aż będą całkowicie przykryte. Odstawiamy na godzinę. Przygotowujemy polewę czekoladową. Podzieloną na kostki czekoladę, mleko i kakao podgrzewamy w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Jeśli polewa jest zbyt rzadka można dosypać jeszcze kakao. Polewę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Spodni blat ciasta smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Na nim rozsmarowujemy prawie cały krem czekoladowy (odstawiamy 2 łyżki). Nakrywamy drugim blatem również posmarowanym dżemem. Wierzch blatu smarujemy resztą kremu czekoladowego. Na nim układamy odcedzone rodzynki i wylewamy polewę czekoladową. Ciasto schładzamy przez 2 godziny w lodówce.

 

Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z czekoladą:

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

Ciasto Wygodnisia bez pieczenia – przysmak kokosowy z czekoladą

Szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto Słodki Pocałunek – mocno czekoladowe

Czekoladowe brownie z wiśniami

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago