Ciasto Wiosenny Zalotnik – truskawki i straciatella na biszkopcie
Ciasto Wiosenny Zalotnik jest bardzo pyszne, efektowne, wysokie i podzielne. Nie tylko wybornie smakuje, ale również pięknie wygląda, będzie więc ozdobą niejednego stołu. Sprawdzi się na każdej większej lub mniejszej uroczystości w sezonie na truskawki. Poza sezonem można wykorzystać inne owoce np. brzoskwinie z puszki.
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu, gdzie najważniejszą kwestią jest dobre ubicie jajek. Masa jajeczna musi być jasna i puszysta, wtedy mamy pewność, że biszkopt będzie mięciutki i ładnie wyrośnie. Kiedy biszkopt będzie się piekł, rozpuszczamy galaretki truskawkowe i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ostudzony biszkopt. Przygotowujemy krem straciatella. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier, jogurt, żelatynę i rozdrobnioną czekoladę. Krem wykładamy na ciasto, posypujemy białą czekoladą i gotowe.
Po przygotowaniu ciasta, blaszkę nakrywam szczelnie folią aluminiową i wkładam do lodówki. Ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni. W mojej lodówce, w która jest nastawiona na 1 stopień C pewnie wytrzymałoby nawet tydzień, ale oczywiście nigdy tyle by nie dotrwało, bo zdążymy je zjeść wcześniej.
Biszkopt:
Truskawki z galaretką:
Krem Straciatella:
Dodatkowo do posypania: tabliczka białej czekolady lub płatki migdałów
Poncz: pół szklanki wody wymieszane z sokiem z połowy cytryny albo pół szklanki zaparzonej herbaty np. mięta z pomarańczą
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach wsypujemy powoli przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmujemy z piekarnika i ostudzony biszkopt nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą lub herbatą.
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Z truskawek pozbywamy się szypułek, myjemy je i kroimy w kostkę. Truskawki wrzucamy do chłodnej, ale jeszcze płynnej galaretki. Galaretkę wkładamy na około 5-8 minut do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia. Kiedy zacznie tężeć, wylewamy ją ostrożnie na biszkopt. Całość wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozdrabniamy w misie blendera lub ścieramy na tarce. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce jogurtu. Cienką strużką wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Na koniec wsypujemy czekoladę.
Ciasto wyjmujemy z lodówki w wykładamy na nie krem. Całość wyrównujemy i posypujemy stratą czekoladą lub płatkami migdałów. Ciasto z powrotem wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Ciasto Pani Zebra – pyszny jogurtowiec bez pieczenia
Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia
Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami
Pyszne kruche ciasto z owocami i bezą
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Czy zamiast jogurtu można dać mascarpone
Oczywiście, można.
Dziękuje . Jutro będę robić 😋🙂