Ciasta i desery

Ciasto Wiosenny Zalotnik – truskawki i straciatella na biszkopcie

Ciasto Wiosenny Zalotnik jest bardzo pyszne, efektowne, wysokie i podzielne. Nie tylko wybornie smakuje, ale również pięknie wygląda, będzie więc ozdobą niejednego stołu. Sprawdzi się na każdej większej lub mniejszej uroczystości w sezonie na truskawki. Poza sezonem można wykorzystać inne owoce np. brzoskwinie z puszki.

Jak przygotować ciasto Wiosenny Zalotnik

Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu, gdzie najważniejszą kwestią jest dobre ubicie jajek. Masa jajeczna musi być jasna i puszysta, wtedy mamy pewność, że biszkopt będzie mięciutki i ładnie wyrośnie. Kiedy biszkopt będzie się piekł, rozpuszczamy galaretki truskawkowe i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ostudzony biszkopt. Przygotowujemy krem straciatella. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier, jogurt, żelatynę i rozdrobnioną czekoladę. Krem wykładamy na ciasto, posypujemy białą czekoladą i gotowe.

Jak przechowywać ciasto Wiosenny Zalotnik?

Po przygotowaniu ciasta, blaszkę nakrywam szczelnie folią aluminiową i wkładam do lodówki. Ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni. W mojej lodówce, w która jest nastawiona na 1 stopień C pewnie wytrzymałoby nawet tydzień, ale oczywiście nigdy tyle by nie dotrwało, bo zdążymy je zjeść wcześniej.

Składniki na Ciasto Wiosenny Zalotnik:

Biszkopt:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 90 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (2/3 szklanki)
  • 60 g cukru (5 łyżek)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Truskawki z galaretką:

  • 500 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 500 ml wody

 

Krem Straciatella:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • czubata łyżka żelatyny
  • pół szklanki wody
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki cukru

 

Dodatkowo do posypania: tabliczka białej czekolady lub płatki migdałów

 

Poncz: pół szklanki wody wymieszane z sokiem z połowy cytryny albo pół szklanki zaparzonej herbaty np. mięta z pomarańczą

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach wsypujemy powoli przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmujemy z piekarnika i ostudzony biszkopt nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą lub herbatą.

Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Z truskawek pozbywamy się szypułek, myjemy je i kroimy w kostkę. Truskawki wrzucamy do chłodnej, ale jeszcze płynnej galaretki. Galaretkę wkładamy na około 5-8 minut do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia. Kiedy zacznie tężeć, wylewamy ją ostrożnie na biszkopt. Całość wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozdrabniamy w misie blendera lub ścieramy na tarce. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce jogurtu. Cienką strużką wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Na koniec wsypujemy czekoladę.

Ciasto wyjmujemy z lodówki w wykładamy na nie krem. Całość wyrównujemy i posypujemy stratą czekoladą lub płatkami migdałów. Ciasto z powrotem wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Ciasto Wiosenny Zalotnik – truskawki i straciatella na biszkopcie

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z truskawkami:

Ciasto Pani Zebra – pyszny jogurtowiec bez pieczenia

Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia

Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

Pyszne kruche ciasto z owocami i bezą

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago