Dania główne

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą to sprawdzony pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest tak smaczna, że nie sposób się od niej oderwać – dopóki nie zostanie zjedzona do końca moi domownicy zawsze upominają się o dokładkę. Późną wiosną i latem jest to danie idealne na nieco chłodniejsze dni.

 

Jak przygotować wiejską zapiekankę ziemniaczaną

Do jej przygotowania będzie potrzebne kilka naczyń, nie jest to więc tzw. danie jednogarnkowe. Należy osobno podgotować ziemniaki i kapustę, a kiełbasę z cebulą podsmażyć na patelni. Następnie wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez pół godziny. Cały proces przygotowania zajmuje około godziny, ale nie jest szczególnie skomplikowany.

 

Składnik na wiejską zapiekankę ziemniaczaną (4-5 porcji):

  • 500 g młodych ziemniaków
  • pół główki młodej kapusty
  • 400 g kiełbasy typu śląska
  • 2 cebule
  • szklanka groszku (może być mrożony)
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz czarny, pieprz czosnkowy, papryka ostra, przyprawa suszone pomidory

 

Przygotowanie

Młode ziemniaki oskrobujemy ze skórki, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody (lub bulionu), dodajemy odrobinę soli i dusimy przez około 15 minut. Kiełbasę kroimy w plastry, cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Ziemniaki kroimy w plastry i połowę z nich układamy na dnie naczynia do zapiekania. Na ziemniakach rozkładamy kiełbasę w cebulą. Posypujemy solą, pieprzami i papryką. Posypujemy groszkiem. Układamy drugą warstwę ziemniaków. Na niech układamy kapustę wraz z płynem, w który, się dusiła. Całość posypujemy serem żółtym, papryką i suszonymi pomidorami.

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez 30 min.

 

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą – najlepszy przepis na obiad

 

Zobacz inne przepisy na zapiekankę ziemniaczaną:

Prosta zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym

Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą – najlepszy przepis na obiad
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago