Dania główne

Zapiekanka Pepperoni – włoskie smaki w kilka chwil

Zapiekanka Pepperoni z makaronem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i dodatkiem suchej kiełbasy pepperoni oraz ostrych papryczek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest bardzo smaczna i sycąca, świetnie sprawdzi się na obiad (albo nawet dwa) dla całej rodziny.

Jak przygotować Zapiekankę Pepperoni?

Wystarczy ugotować na półtwardo makaron, a w międzyczasie na patelni podsmażyć resztę składników, zalać passatą pomidorową i dusić kilka minut. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wkładamy do piekarnika. Jeśli nie macie w danym dniu dużo czasu na przygotowanie posiłku, można wszystko zrobić dzień wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec w piekarniku.

 

Składniki na Zapiekankę Pepperoni (5-6 porcji):

  • 500 g makaronu fusilli (świderki)
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe, ale wieprzowe czy drobiowe też może być)
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 80 g kiełbasy pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryczki
  • płaska łyżeczka cukru
  • bazylia, pieprz czarny, pieprz czosnkowy, oregano, papryka ostra, sól
  • 250 g sera żółtego
  • kilka oliwek

 

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (2-3 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu). Odcedzamy i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przysmażamy przez kilka minut, aż nabierze złotego koloru i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Całość smażymy kilka minut, łopatką rozbijając mięso na małe kawałki. Dodajemy drobno posiekane papryczki i smażymy jeszcze minutę.

Następnie na patelnię wlewamy passatę i wodę, dodajemy cukier i inne przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu przez około 6-7 minut. Do sosu dodajemy 1/3 pepperoni pokrojoną w paski lub kostkę i mieszamy.

Makaron przekładamy do dużej miski, dodajemy sos i 2/3 startego sera żółtego. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę wyrównujemy, posypujemy resztą sera żółtego i układamy plastry pepperoni i oliwki na wierzchu.

Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 25 minut z termoobiegiem.

Zapiekanka Pepperoni – włoskie smaki w kilka chwil

 

Zobacz inne przepisy na zapiekanki makaronowe:

Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego – prosty przepis na obiad

Kryzysowa zapiekanka z makaronem

Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym

Makaronowa zapiekanka z kalafiorem w sosie serowym

Pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i serem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago