Ciasto Pazerniaczek jest pyszne i efektowne, dlatego skusi każdego łakomczucha. Kakaowy biszkopt, sernik na zimno z dodatkiem wiśni (można też wykorzystać inne owoce np. maliny, borówki czy truskawki) i galaretka tworzą wyjątkową kompozycję. Ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Nie można się pohamować przed wzięciem kolejnego kawałka.
Jak przygotować ciasto Ciasto Pazerniaczek?
Rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu i rozpuszczenia galaretek. Kiedy wszystkie składniki ostygną, ser mieszamy z galaretką i wylewamy na biszkopt. Następnie ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki i po tym czasie wylewamy na nie galaretkę. Całość robi się szybko, trzeba jedynie mieć trochę czasu, gdyż trzeba trochę czekać pomiędzy kolejnymi etapami przygotowania.
Składniki na Ciasto Pazerniaczek:
Biszkopt:
- 4 jajka rozmiar L
- 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Sernik na zimno:
- 1 kg sera z wiaderka lub zmielonego trzykrotnie twarogu
- 300 ml wody
- 2 opakowania galaretek cytrynowych
- 250 g wiśni
Wierzch:
- 700 ml wody
- 2 opakowania galaretek wiśniowych
- około 50 g okrągłych biszkoptów
Poncz:
- 1/3 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, a wiśniowe w 700 ml. Galaretki pozostawimy do wystygnięcia.
Biszkopt nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Wiśnie myjemy, drylujemy i przekrawamy na połówki. Ser przekładamy do miski i miksujemy go z płynną, ale chłodną galaretką cytrynową. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Ser wylewamy na biszkopt. Na wierzchu układamy biszkopty. Całość odkładamy do lodówki przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie na wierzch ciasta ostrożnie wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową. Ciasto wkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin.
Wyglada pysznie 🙂 na jaką wielkość foremki podane są składniki?
28×23 cm