Wszystkie Przepisy

Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików

Sałatka ogórkowa z curry, marchewką, papryką i cebulą jest pyszna, łagodna w smaku i kolorowa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, burgera czy pieczonego mięsa. Każdemu daniu nada lekko orientalnej nuty za sprawą curry. Jeśli lubicie tą przyprawę, z pewnością zostaniecie fanami takiej sałatki. Zazwyczaj robię ją z dwóch porcji, aby chociaż kilka słoików dotrwało do zimy.

Jak zrobić sałatkę ogórkową z curry?

Dokładny przepis macie poniżej. Przy przygotowaniu sałatki przede wszystkim należy zadbać o dobrą jakość ogórków. Najlepiej, żeby były z własnego ogródka i czy od pewnego dostawcy, a nie te marketowe, które mają w sobie dużo nawozu.

Składniki na sałatkę ogórkową z curry (6 słoików po 1 l):

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • szklanka wody (szklanka ma 250 ml)
  • 2/3 szklanki octu 10% (180 ml)
  • pół szklanki oleju rzepakowego (120 ml)
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej
  • 2 łyżki curry

 

Przygotowanie

Wszystkie warzywa myjemy dokładnie. Marchew i cebulę obieramy ze skórki. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę przekrawamy, pozbywamy się gniazd nasiennych, dzielimy na osiem części i kroimy w dość cienkie paski. Ogórkom odcinamy końcówki i kroimy nożem lub szatkownicą do warzyw w cieniutkie plastry.

Składniki przekładamy do wielkiej miski (lub dwóch mniejszych jak w moim przypadku :)) i zasypujemy solą. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę.

Składniki na zalewę, czyli wodę, cukier, ocet, olej i curry wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu jak zacznie wrzeć. Odstawiamy do wystudzenia.

Po godzinie ogórki z warzywami zalewamy 2/3 chłodnej (nie musi być całkowicie zimna) zalewy. Mieszamy dokładnie. Sałatkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wlewamy jeszcze trochę pozostałej zalewy. Słoikom wycieramy ranty, aby były czyste i suche i zakręcamy je.

Ja pasteryzuję sałatkę „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty sposób, a jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby jakiś słoik się popsuł. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 130 C i pasteryzuję przez 20 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Następnie wkładam je do lodówki przynajmniej na 24 h.

Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików

Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków:

Ogórki kanapkowe z curry – do słoików na zimę

Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików

Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę

Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę

Ogórki w ketchupie – ogórki na zimę

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago