Wędliny

Schab pieczony w rękawie z czosnkiem i majerankiem – na obiad lub kanapki

Schab pieczony w rękawie z czosnkiem i majerankiem wychodzi bardzo aromatyczny i delikatny. Świetnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki, która jest w wiele smaczniejsza i tańsza od tych sklepowych. Nie ma też w nim żadnej chemii, tylko same naturalne składniki.

Ponadto taki schab można również podać na ciepło, pokrojony w grubsze plastry, w towarzystwie jakiegoś sosu, ziemniaków i surówki. Mamy wtedy pyszny obiad.

Jak przygotować schab pieczony w rękawie?

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy w mięso powkładać czosnek, natrzeć je przyprawami, włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na jakiś czas. Następnie mięso wkładamy do piekarnika, pieczemy przez ponad godzinę i gotowe.

 

Składniki na schab pieczony w rękawie:

  • 1,4 kg schabu
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka majeranku
  • po 1/ 3 łyżeczki pieprz i ostrej papryki
  • łyżka smalcu

 

Przygotowanie

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Mięso nacinamy równomiernie po całej powierzchni nożem i w zagłębienia wkładamy kawałki czosnku. Mięso nacieramy z każdej strony solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem.

Schab wkładamy do rękawa do pieczenia. Na nim i pod nim układamy wiórki smalcu. Worek dokładnie zawiązujemy, starając się pozbyć powietrza wewnątrz. Mięso odstawiamy do lodówki przynajmniej na 8 godzin, a najlepiej na całą dobę.

Po tym czasie mięso w worku układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Schab wyjmujemy z piekarnika, otwieramy worek i odstawiamy mięso do przestudzenia.

Jeśli chcecie podać mięso na ciepło na obiad z płynu, który został w rękawie można przygotować sos. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, wlewamy płyn ze schabu, zagęszczamy odrobiną mąki i gotowe.

Schab pieczony w rękawie z czosnkiem i majerankiem

Zobacz inne przepisy na domowe wędliny:

Czosnkowa karkówka gotowana w rękawie – domowa wędlina

Schab gotowany w mleku – smaczne mięso do obiadu lub na kanapki

Szynka pieczona – pyszne mięso na obiad lub do kanapek

Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny

Pyszna, chuda wędlina z piersi kurczaka

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago