Wegetariańskie

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku – pyszny dodatek do obiadu

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku to bardzo prosta do zrobienia potrawa, która idealnie sprawdzi się na szybki letni obiad. Takie ziemniaczki są aromatyczne, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Znikają z talerzy w mgnieniu oka! Najlepiej smakują od razu po upieczeniu, potem można je ewentualnie odsmażyć na patelni.

Do upieczenia świetnie sprawdzą się nieco większe młode ziemniaki, nie takie z pierwszego rzutu, ale te nieco późniejsze. Można również wykorzystać stare ziemniaki, należy je wtedy obrać ze skórki.

Z czym podać młode ziemniaki pieczone w piekarniku?

Ziemniaki smakują wyśmienicie jedynie obsypane koperkiem i ze szklanką kwaśnego mleka czy kefiru. Można je również podać z jajkiem sadzonym, kotletem czy pieczonym kurczakiem. Do takiego zestawu świetnie sprawdzi się mizeria z ogórków, ugotowana fasolka szparagowa czy ogórki małosolne.

A jaki jest wasz ulubiony sposób na wakacyjny obiad?

 

Składniki na młode ziemniaki pieczone w piekarniku:

  • 0,5 kg średniej wielkości młodych ziemniaków (więcej lub mniej w zależności od potrzeb)
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta cukru
  • duża szczypta suszonego czosnku
  • szczypta ostrej papryki

 

Przygotowanie

Młode ziemniaki dokładnie szorujemy, ewentualnie oskrobujemy ze skórki, ale nie jest to konieczne. Kroimy je w łódki, czy przekrawamy na pół, następnie każdą połówkę przekrawamy jeszcze na trzy części.

Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy olej, zioła i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek był pokryty olejem i przyprawami.

Dużą blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Na nią wysypujemy ziemniaki i rozkładamy równomiernie.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 40 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku – pyszny dodatek do obiadu

Zobacz inne przepisy na młode ziemniaki:

Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem

Kurczak z warzywami po prowansalsku – przepis na obiad

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago