Najprostsza sałatka z pomidorów robi się w zaledwie 5 minut, a wygląda i smakuje obłędnie. Kusi kolorami i aromatem. Do tego będzie stanowić świetne źródło witamin i minerałów, a także nie dostarczy wielu kalorii.
Do jej przygotowania niezbędne są dobrej jakości dojrzałe pomidory, najlepiej takie wyhodowane w ogródku. Niestety mamy do nich dostęp jedynie latem i wtedy sałatka będzie najlepsza. Poza sezonem można przygotować ją z małych pomidorków cherry czy koktajlowych, które zazwyczaj mają więcej smaku od tych większych.
Z czym podawać najprostszą sałatkę z pomidorów?
Sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, na grilla, do pieczonych mięs, czy jako przystawka na imprezie. Zda egzamin również jako lekki posiłek w towarzystwie grillowanej bagietki.
Przepis na sałatkę z pomidorów jest bardzo prosty, wystarczy pokroić wszystkie składniki, ułożyć na dużym, płaskim talerzu i polać oliwą wymieszaną z octem ryżowym i cukrem pudrem oraz posypać solą i pieprzem.
Składniki na najprostszą sałatkę z pomidorów:
- 3 duże pomidory np. malinowe
- mała cebula np. dymka
- mały pęczek szczypioru
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru pudru
- sól, pieprz czosnkowy
Przygotowanie
Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Następnie kroimy je w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szczypior siekamy. Oliwę, ocet i cukier puder mieszamy ze sobą.
Na dużym płaskim talerzu układamy pomidory. Posypujemy je solą równomiernie po całej powierzchni. Następnie posypujemy je cebulą i szczypiorem. Na koniec łyżeczką rozprowadzamy równomiernie oliwę z octem. Całość posypujemy pieprzem.
Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu, gdyż najlepiej smakuje na świeżo.
Zobacz inne przepisy z pomidorami w roli głównej:
Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami – pyszne danie na obiad
Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem – niezawodny przepis
Surówka z pomidorów i ogórków do obiadu
Szybka sałatka z pomidorów
Gazpacho – chłodnik z pomidorów
Zostaw odpowiedź