Przetwory

Ogórki w plastrach – mizeria do słoików

Ogórki w plastrach to prosta do zrobienia mizeria z octem do słoików, która w zimie będzie jak znalazł do obiadu, kanapek czy burgerów. Ogórki są chrupiące i nieco kwaśne – takie właśnie lubimy najbardziej.

Jak przygotować ogórki w plastrach?

Wystarczy pokroić ogórki i koper, wymieszać z resztą składników, przełożyć do słoików i pasteryzować. Całość jest banalnie prosta do zrobienia, ale pokrojenie 3 kg ogórków może zająć nieco czasu. Aby umilić sobie tę czynność, oglądam w tym samym czasie ulubiony serial.

Składniki na ogórki w plastrach (5 słoików po 0,75 l):

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • pół szklanki cukru (100 g)
  • pół szklanki wody (120 ml)
  • pół szklanki octu (120 ml)
  • mały pęczek kopru

 

Przygotowanie

Ogórki myjemy dokładnie, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Koper drobno siekamy. Oba składniki przekładamy do jednej miski i zasypujemy solą i cukrem. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Następnie do ogórków wlewamy wodę i ocet. Całość jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie ogórki przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Do słoików wlewamy również płyn jaki został w misce po ogórkach. Ranty słoików i nakrętki dokładnie wycieramy, aby były całkowicie suche i zakręcamy.

Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 godzin. Po tym czasie odkładam je w chłodne miejsce.

Ogórki w plastrach – mizeria do słoików

 

Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków:

Dwutygodniowa surówka z ogórków na szybko – bardzo prosty przepis

Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików

Ogórki kanapkowe z curry – do słoików na zimę

Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików

Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago