Przetwory

Ogórki w plastrach – mizeria do słoików

Ogórki w plastrach to prosta do zrobienia mizeria z octem do słoików, która w zimie będzie jak znalazł do obiadu, kanapek czy burgerów. Ogórki są chrupiące i nieco kwaśne – takie właśnie lubimy najbardziej.

Jak przygotować ogórki w plastrach?

Wystarczy pokroić ogórki i koper, wymieszać z resztą składników, przełożyć do słoików i pasteryzować. Całość jest banalnie prosta do zrobienia, ale pokrojenie 3 kg ogórków może zająć nieco czasu. Aby umilić sobie tę czynność, oglądam w tym samym czasie ulubiony serial.

Składniki na ogórki w plastrach (5 słoików po 0,75 l):

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • pół szklanki cukru (100 g)
  • pół szklanki wody (120 ml)
  • pół szklanki octu (120 ml)
  • mały pęczek kopru

 

Przygotowanie

Ogórki myjemy dokładnie, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Koper drobno siekamy. Oba składniki przekładamy do jednej miski i zasypujemy solą i cukrem. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Następnie do ogórków wlewamy wodę i ocet. Całość jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie ogórki przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Do słoików wlewamy również płyn jaki został w misce po ogórkach. Ranty słoików i nakrętki dokładnie wycieramy, aby były całkowicie suche i zakręcamy.

Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 godzin. Po tym czasie odkładam je w chłodne miejsce.

Ogórki w plastrach – mizeria do słoików

 

Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków:

Dwutygodniowa surówka z ogórków na szybko – bardzo prosty przepis

Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików

Ogórki kanapkowe z curry – do słoików na zimę

Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików

Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

3 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago