Dania główne

Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika

Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika to wyjątkowo smaczne danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi delikatne, mięciutkie i soczyste, a sos z warzywami aromatyczny i aksamitny. Z podanych składników wychodzi obiad na 2-3 dni. Wystarczy tylko dogotować ziemniaki i przygotować surówkę np. z buraków.

Jak zrobić schab z pieczarkami i sosem śmietanowym?

Plastry schabu, cebulę i pieczarki najpierw podsmażamy na patelni, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem śmietanowym i pieczemy przez ponad godzinę w piekarniku. Nie jest to szczególnie skomplikowane danie, a efekt końcowy jest wart odrobiny pracy w nie włożonej.

 

Składniki na schab z pieczarkami i sosem śmietanowym:

  • około 1,2 kg schabu bez kości
  • 400 g pieczarek
  • 3-4 małe cebule
  • 180 ml śmietanki 30%
  • szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ostra papryka, czosnek suszony, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Schab kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy plaster obsypujemy z obu stron przyprawami. Mięso kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy po 3-4 minuty z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na tej samej patelni co schab na złoty kolor. Odsączamy je na ręczniku papierowym. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Również smażymy na tej samej patelni, aż odparuje z nich cała woda.

Śmietanę mieszamy z bulionem, musztardą, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę plastrów schabu, na nich rozkładamy równomiernie połowę cebuli i pieczarek. Następnie znowu układamy plastry schabu, resztę cebuli i pieczarek. Całość zalewamy sosem śmietanowym.

Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy pod przykryciem przez około godzinę. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 15 min.

Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika – mięciutki i soczysty

 

Zobacz inne przepisy na dania obiadowe ze schabem:

Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami – pyszne danie na obiad

Zapiekanka ryżowa ze schabem

Schabowe pod pierzynką z cebuli i papryki – przepis na pyszne kotlety

Schab zapiekany z warzywami w sosie śmietanowo-musztardowym

Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

24 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago