Tortilla z kurczakiem i serem żółtym – pyszne danie do pracy i szkoły
Tortilla z kurczakiem i serem żółtym to pyszne i proste do zrobienia danie, które można podać na kolację, jako przekąskę na imprezie czy wziąć ze sobą na wycieczkę, do pracy lub szkoły. Jest bardzo smaczna i sycąca. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim małym i dużym głodomorom.
Jeśli korzystamy z gotowych placków tortilli kupionych w sklepie, to przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy piersi z kurczaka zamarynować w przyprawach, a następnie zawinąć w papier do pieczenia i wrzucić do piekarnika, aby się upiekły. W międzyczasie kroimy cebulę i ogórki, a następnie wszystko razem składamy i zwijamy w rulon.
Jeśli chcecie zrobić własnoręcznie placki, poniżej znajdziecie przepis. Robi się je również bardzo szybko, możecie przygotować je w czasie kiedy będzie piec się kurczak.
Placki (6 sztuk o średnicy około 24 cm):
Przygotowujemy placki tortilli. Mąkę przekładamy do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dzielimy je na 3 części, a każdą część na 2 kulki, które rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy około 24 cm. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Gotowe placki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Tortille najlepiej zawijać od razu po przygotowaniu, natomiast jeśli planujemy je zawinąć po kilku godzinach to najlepiej po smażeniu włożyć je do woreczka strunowego, zachowają wtedy elastyczność. Innym rozwiązaniem jest ponowne podgrzanie ich przed zawinięciem.
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Olej mieszamy z przyprawami i w takiej marynacie obtaczamy mięso z każdej strony. Odstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso zawijamy w papier do pieczenia, tworząc szczelną sakiewkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 50 minut. Odwijamy z papierka i odstawiamy do ostygnięcia.
Ostudzone piersi kroimy w plastry. Ogórki również kroimy w plastry, cebulę w piórka. Każdy placek tortilli smarujemy łyżeczką majonezu i rozkładamy na niej liście sałaty, plastry sera żółtego, piersi z kurczaka, cebulę i ogórka.
Tortille zwijamy ciasno w rulon. Następnie zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Tortille można podać na zimno lub grillowane na patelni lub grillu elektrycznym.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…