Domowe rogaliki twarogowe są niezwykle szybkie i proste do zrobienia i wymagają tylko kilku składników, które kupicie w każdym sklepie. Świetnie sprawdzą się jako deser do popołudniowej kawy, można je również wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Są puszyste i mięciutkie, a ciasto w swoje strukturze przypomina ciasto francuskie. Do nadziania rogalików użyłam masła czekoladowego, ale równie dobrze może to być twarożek, marmolada czy budyń.
Jak przygotować domowe rogaliki twarogowe?
Z masła, twarogu, mąki i żółtka zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je, dzielimy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Rogaliki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez pół godziny. Gotowe! Nawet osoby niezbyt obeznane z pieczeniem powinny sobie poradzić.
Składniki na domowe rogaliki twarogowe (8-10 sztuk):
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej typ 500 (1,5 szklanki)
- 250 g twarogu półtłustego
- 100 g masła
- żółtko jajka
Dodatkowo:
kilka łyżeczek masła czekoladowego
białko do posmarowania
Przygotowanie
Masło prosto z lodówki kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego twaróg rozgnieciony widelcem, żółtko i mąkę. Całość wyrabiamy ręką albo za pomocą robota z hakiem na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na duże koło i kroimy na 8 trójkątów. Na szerokim brzegu każdego trójkąta układamy po niecałej łyżeczce masła czekoladowego. Zaczynając od tego szerokiego brzegu zawijamy rulon, który brzegi nieco wyginamy w jedną stronę, tworząc rogalika.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Wystudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź