Grzyby marynowane – najlepszy przepis na grzyby w occie

Grzyby marynowane – najlepszy przepis na grzyby w occie
Grzyby marynowane – najlepszy przepis na grzyby w occie

Grzyby marynowane to prosty przepis na grzyby w occie do słoików. Świetnie sprawdzają się jako przekąska do wódki, dodatek do tatara, sałatki jarzynowej czy zwykłych kanapek.

Jeśli macie to szczęście uzbierać w lesie nieco większą ilość grzybów (dowolnego rodzaju, byle nie były trujące), zwłaszcza takich małych i twardych to, aż szkoda ich nie zamarynować.

Jak przygotować grzyby marynowane?

Sam proces jest bardzo prosty. Grzyby wystarczy oczyścić i obgotować, następnie przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą i pasteryzować. Są gotowe do jedzenia po kilku dniach od przygotowania.

 

Składniki na grzyby marynowane około 3-4 słoiki po 0,5 l:

  • 1 kg małych i twardych grzybów leśnych (w moim przypadku podgrzybki)
  • duża cebula
  • 1,5 szklanki wody (400 ml)
  • niecała szklanka octu spirytusowego 10% (200 ml)
  • łyżeczka soli
  • czubata łyżeczka cukru
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych, oraz 1/3 łyżeczki gorczycy do każdego słoika

 

Przygotowanie

Grzyby dokładnie czyścimy np. wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym i oskrobując trzonki nożem. Większe przekrawamy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Zbyt długie trzonki można ściąć. Grzyby opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 8 minut od momentu kiedy zaczną wrzeć. Grzyby odcedzamy.

Cebulę kroimy w piórka i przekładamy do mniejszego garnka. Wlewamy również wodę, ocet, pół łyżeczki soli i cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około pół minuty.

Do wyparzonych słoików wkładamy podgotowane grzyby do około 2/3 wysokości. Do każdego słoika wkładamy liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Zalewamy gorącą zalewą z cebulą tak, aby całkowicie przykryła grzyby. Ranty słoików wycieramy i zakręcamy pokrywki.

Słoiki przekładamy na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładamy do zimnego piekarnika. Pasteryzujemy je przez 25 minut od momentu kiedy piekarnik osiągnie 130 C. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, drzwiczki uchylamy i pozostawiamy słoiki na 2-3 godziny. Następnie słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem na około 12 h.

Grzyby marynowane – najlepszy przepis na grzyby w occie
Grzyby marynowane – najlepszy przepis na grzyby w occie

Zobacz inne przepisy dania z grzybami leśnymi:

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Tarta ze świeżymi grzybami

Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem – szybki jesienny obiad

Jaglane kluski z sosem grzybowym

Sałatka śledziowa „do wódki”

Print Friendly, PDF & Email