Wszystkie Przepisy

Grzyby marynowane – najlepszy przepis na grzyby w occie

Grzyby marynowane to prosty przepis na grzyby w occie do słoików. Świetnie sprawdzają się jako przekąska do wódki, dodatek do tatara, sałatki jarzynowej czy zwykłych kanapek.

Jeśli macie to szczęście uzbierać w lesie nieco większą ilość grzybów (dowolnego rodzaju, byle nie były trujące), zwłaszcza takich małych i twardych to, aż szkoda ich nie zamarynować.

Jak przygotować grzyby marynowane?

Sam proces jest bardzo prosty. Grzyby wystarczy oczyścić i obgotować, następnie przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą i pasteryzować. Są gotowe do jedzenia po kilku dniach od przygotowania.

 

Składniki na grzyby marynowane około 3-4 słoiki po 0,5 l:

  • 1 kg małych i twardych grzybów leśnych (w moim przypadku podgrzybki)
  • duża cebula
  • 1,5 szklanki wody (400 ml)
  • niecała szklanka octu spirytusowego 10% (200 ml)
  • łyżeczka soli
  • czubata łyżeczka cukru
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych, oraz 1/3 łyżeczki gorczycy do każdego słoika

 

Przygotowanie

Grzyby dokładnie czyścimy np. wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym i oskrobując trzonki nożem. Większe przekrawamy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Zbyt długie trzonki można ściąć. Grzyby opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 8 minut od momentu kiedy zaczną wrzeć. Grzyby odcedzamy.

Cebulę kroimy w piórka i przekładamy do mniejszego garnka. Wlewamy również wodę, ocet, pół łyżeczki soli i cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około pół minuty.

Do wyparzonych słoików wkładamy podgotowane grzyby do około 2/3 wysokości. Do każdego słoika wkładamy liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Zalewamy gorącą zalewą z cebulą tak, aby całkowicie przykryła grzyby. Ranty słoików wycieramy i zakręcamy pokrywki.

Słoiki przekładamy na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładamy do zimnego piekarnika. Pasteryzujemy je przez 25 minut od momentu kiedy piekarnik osiągnie 130 C. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, drzwiczki uchylamy i pozostawiamy słoiki na 2-3 godziny. Następnie słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem na około 12 h.

Grzyby marynowane – najlepszy przepis na grzyby w occie

Zobacz inne przepisy dania z grzybami leśnymi:

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Tarta ze świeżymi grzybami

Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem – szybki jesienny obiad

Jaglane kluski z sosem grzybowym

Sałatka śledziowa „do wódki”

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Bardzo fajny przepis na grzyby marynowane, dzięki któremu możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, nie tylko w sezonie ;) Teraz tylko koszyk w ręce i ruszamy na grzybobranie!

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago