Ciasta i desery

Maślane ciasto ze śliwkami – mięciutkie, puszyste i wilgotne

Maślane ciasto ze śliwkami to bardzo szybki wypiek, który sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, albo dla niespodziewanych gości. Wychodzi mięciutkie, puszyste i wilgotne – idealna dla wszystkich wielbicieli ciast bez kremu, ale za to z owocami. Ciasto ucierane zostało przygotowane ze śliwkami, ale na wierzch można dać dowolne inne owoce np. jabłka, gruszki, maliny, borówki czy brzoskwinie.

Jak przechowywać maślane ciasto ze śliwkami?

Aby ciasto długo zachowało świeżość i nie zrobiło się suche, najlepiej po przestudzeniu zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Można się wtedy cieszyć pysznym ciastem przynajmniej przez 3-4 dni.

Składniki na maślane ciasto ze śliwkami:

  • 130 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 200 g masła
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego (może też być inny ulubiony)
  • 400 g śliwek

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być z temperaturze pokojowej. Biała jaj oddzielamy od żółtek. Biała ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Masło kroimy na kawałki, przekładamy do miski i ucieramy na średnich obrotach miksera przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy cukier i znowu ucieramy kilka minut. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku i ekstrakt zapachowy. Kiedy masa będzie jednolita powoli wsypujemy mąkę. Następnie odstawiamy mikser, do miski z ciastem dodajemy ubite białka i całość mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy na blaszkę (moja ma wymiary 24x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasno układamy połówki śliwek skórką do dołu.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez 50 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Maślane ciasto ze śliwkami – mięciutkie, puszyste i wilgotne

 

Zobacz inne przepisy na proste ciasta z owocami:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis

Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami

Szybkie ciasto z porzeczkami – puszyste i wilgotne

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago