Dania główne

Naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku

Naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku to przepis na pyszne danie, które można podać na obiad czy jako danie na ciepło na rodzinnym spotkaniu. Można je przygotować wcześniej, a w momencie podania tylko zapiec w piekarniku. Naleśniki są smaczne i sycące, ponadto na tyle uniwersalna, że powinny przypaść do gustu każdemu.

Jak przygotować naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem?

Przygotowanie jest nieco czasochłonne, gdyż należy najpierw usmażyć naleśniki, następnie kiełbaski i pieczarki z cebulą. Potem wszystko składamy i gotowe naleśniki z farszem zapiekamy z piekarniku. Całość zajmie nieco ponad godzinę.

 

Składniki na naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem (8 sztuk):

      • 1 szklanka mleka (szklanka – 300 ml)
      • pół szklanki wody (niegazowanej)
      • 1 szklanka mąki pszennej (typ 450 lub 500)
      • jajko rozmiar L
      • łyżka oleju
      • szczypta soli

 

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • duża cebula
  • 200 g sera żółtego
  • 8 sztuk cienkich kiełbasek (dałam frankfurterki)
  • sól, pieprz czarny, pieprz czosnkowy

 

Sos:

  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 1/3 szklanki wody
  • pół łyżeczki cukru
  • oregano, sól, pieprz czosnkowy, pieprz czarny, ostra papryka

 

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewamy już oleju. Zazwyczaj smażę je na patelni o średnicy 28 cm. Smażymy je z jednej strony około półtora minuty, następnie obracamy przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią i smażymy na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.

Przygotowujemy farsz. Kiełbaski nacinamy i podsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę. Smażymy, aż z pieczarek odparuje płyn. Odstawiamy do wystudzenia.

Na każdym naleśniku układamy plastry sera, rozsmarowujemy dużą łyżkę pieczarek i układamy pętko kiełbasy. Naleśniki zawijamy w rulon i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

Passatę pomidorową mieszamy z wodą, cukrem, ziołami i przyprawami. Sosem polewamy naleśniki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy przez 25 minut.

Naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku

 

Zobacz inne przepisy na wytrawne naleśniki:

Naleśniki z pieczarkami, porem i serem żółtym

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym

Zapiekane naleśniki z pieczarkami i kurczakiem

Roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym – pyszna przekąska

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago