Naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku
Naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku to przepis na pyszne danie, które można podać na obiad czy jako danie na ciepło na rodzinnym spotkaniu. Można je przygotować wcześniej, a w momencie podania tylko zapiec w piekarniku. Naleśniki są smaczne i sycące, ponadto na tyle uniwersalna, że powinny przypaść do gustu każdemu.
Przygotowanie jest nieco czasochłonne, gdyż należy najpierw usmażyć naleśniki, następnie kiełbaski i pieczarki z cebulą. Potem wszystko składamy i gotowe naleśniki z farszem zapiekamy z piekarniku. Całość zajmie nieco ponad godzinę.
Farsz:
Sos:
Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewamy już oleju. Zazwyczaj smażę je na patelni o średnicy 28 cm. Smażymy je z jednej strony około półtora minuty, następnie obracamy przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią i smażymy na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.
Przygotowujemy farsz. Kiełbaski nacinamy i podsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę. Smażymy, aż z pieczarek odparuje płyn. Odstawiamy do wystudzenia.
Na każdym naleśniku układamy plastry sera, rozsmarowujemy dużą łyżkę pieczarek i układamy pętko kiełbasy. Naleśniki zawijamy w rulon i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
Passatę pomidorową mieszamy z wodą, cukrem, ziołami i przyprawami. Sosem polewamy naleśniki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy przez 25 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…