Ciasto Hultaj to wyjątkowo mięciutki i wilgotny wypiek przełożony kremem z bitej śmietany i marmoladą. Całość jest pyszna, słodka i rozpływająca się w ustach. Takie ciasto sprawdzi się zarówno jako deser do popołudniowej kawy, jak i na większych i mniejszych rodzinnych uroczystościach.
Składniki na ciasto Hultaj z marmoladą:
- 4 jajka rozmiar L
- 200 g cukru (szklanka)
- 4 łyżki marmolady (dałam wieloowocową)
- 260 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (2 szklanki)
- 250 ml mleka (szklanka)
- 180 ml oleju rzepakowego (3/4 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Krem:
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady
- 5 łyżek mleka
- garść płatków migdałów do posypania
Dodatkowo:
- 500 g marmolady wieloowocowej
- 200 g herbatników kakaowych
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, wlewamy cienką stróżką olej i mleko. Dodajemy marmoladę i wsypujemy po łyżce mąki. Miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28×23 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy krem. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mascarpone.
Na spodnim blacie ciasta rozsmarowujemy 1/3 marmolady. Na nią wykładamy połowę kremu. Następnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy 1/3 marmolady. Marmoladę przykrywamy herbatnikami. Na nie wykładamy resztę kremu i nakrywamy blatem ciasta od spodu wysmarowanym marmoladą. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów.
W skrócie schemat składania ciasta wygląda (od dołu) tak:
- ciasto
- marmolada
- krem
- herbatniki
- marmolada
- herbatniki
- krem
- marmolada
- ciasto
- polewa
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, aby masa zastygła.
Zobacz inne przepisy na wypieki z przetworami owocowymi:
Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą
Rogaliki maślane z marmoladą
Najlepszy piernik błyskawiczny
Szybkie ciasto z dżemem
Ciasto Marzenie Królowej – pyszny biszkopt z masą chałwową
Czy mogę zrobić z półtorej porcji bo mam większą blaszkę?
oczywiście