Dania główne

Pieczone żeberka z cebulą – prosty przepis na obiad

Pieczone żeberka z cebulą to bardzo prosty przepis na pyszne mięciutkie mięso wieprzowe, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Są bardzo aromatyczne, mięso łatwo odchodzi od kości i jest bardzo soczyste. Jeśli lubicie nieco bardziej tłuste mięsa, to jest to przepis, który w pewnością przypadnie wam do gustu.

Do przygotowania marynaty użyłam tylko kilku przypraw, ale jeśli lubicie możecie dodać również świeże lub suszone zioła np. majeranek, rozmaryn czy tymianek.

Żeberka można podać z ziemniakami z wody albo kaszą i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się sałatka z buraczków, kiszona kapusta lub surówka z pora, jabłka i majonezu.

Jak przygotować pieczone żeberka z cebulą?

To danie wymaga bardzo mało pracy. Wystarczy, że żeberka pokroimy na porcje, obtoczymy w marynacie i odstawimy do lodówki najlepiej na noc. Po tym czasie razem z pokrojoną cebulą wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około półtora godziny.

 

Składniki na pieczone żeberka z cebulą:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 duże cebule
  • łyżka musztardy (dałam sarepską)
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oleju
  • papryka ostra, czosnek suszony, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na porcje wzdłuż kości. Olej, musztardę, sos sojowy i przyprawy mieszamy ze sobą. Taką marynatą zalewamy kawałki mięsa, mieszamy tak, aby było nią pokryte z każdej strony. Mięso w pojemniku nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej przynajmniej na 12 godzin.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli układamy żeberka wraz z całą marynatą. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około półtora godziny (do miękkości).

Pieczone żeberka z cebulą – prosty przepis na obiad

Zobacz inne przepisy na dania z żeberek:

Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika – wyjątkowe danie na obiad

Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw

Grochówka wojskowa na żeberkach

Pikantne żeberka w ketchupie – prosty przepis

Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago