Dania główne

Pieczone żeberka z cebulą – prosty przepis na obiad

Pieczone żeberka z cebulą to bardzo prosty przepis na pyszne mięciutkie mięso wieprzowe, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Są bardzo aromatyczne, mięso łatwo odchodzi od kości i jest bardzo soczyste. Jeśli lubicie nieco bardziej tłuste mięsa, to jest to przepis, który w pewnością przypadnie wam do gustu.

Do przygotowania marynaty użyłam tylko kilku przypraw, ale jeśli lubicie możecie dodać również świeże lub suszone zioła np. majeranek, rozmaryn czy tymianek.

Żeberka można podać z ziemniakami z wody albo kaszą i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się sałatka z buraczków, kiszona kapusta lub surówka z pora, jabłka i majonezu.

Jak przygotować pieczone żeberka z cebulą?

To danie wymaga bardzo mało pracy. Wystarczy, że żeberka pokroimy na porcje, obtoczymy w marynacie i odstawimy do lodówki najlepiej na noc. Po tym czasie razem z pokrojoną cebulą wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około półtora godziny.

 

Składniki na pieczone żeberka z cebulą:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 duże cebule
  • łyżka musztardy (dałam sarepską)
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oleju
  • papryka ostra, czosnek suszony, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na porcje wzdłuż kości. Olej, musztardę, sos sojowy i przyprawy mieszamy ze sobą. Taką marynatą zalewamy kawałki mięsa, mieszamy tak, aby było nią pokryte z każdej strony. Mięso w pojemniku nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej przynajmniej na 12 godzin.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli układamy żeberka wraz z całą marynatą. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około półtora godziny (do miękkości).

Pieczone żeberka z cebulą – prosty przepis na obiad

Zobacz inne przepisy na dania z żeberek:

Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika – wyjątkowe danie na obiad

Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw

Grochówka wojskowa na żeberkach

Pikantne żeberka w ketchupie – prosty przepis

Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago