Dania główne

Pieczone żeberka z cebulą – prosty przepis na obiad

Pieczone żeberka z cebulą to bardzo prosty przepis na pyszne mięciutkie mięso wieprzowe, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Są bardzo aromatyczne, mięso łatwo odchodzi od kości i jest bardzo soczyste. Jeśli lubicie nieco bardziej tłuste mięsa, to jest to przepis, który w pewnością przypadnie wam do gustu.

Do przygotowania marynaty użyłam tylko kilku przypraw, ale jeśli lubicie możecie dodać również świeże lub suszone zioła np. majeranek, rozmaryn czy tymianek.

Żeberka można podać z ziemniakami z wody albo kaszą i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się sałatka z buraczków, kiszona kapusta lub surówka z pora, jabłka i majonezu.

Jak przygotować pieczone żeberka z cebulą?

To danie wymaga bardzo mało pracy. Wystarczy, że żeberka pokroimy na porcje, obtoczymy w marynacie i odstawimy do lodówki najlepiej na noc. Po tym czasie razem z pokrojoną cebulą wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około półtora godziny.

 

Składniki na pieczone żeberka z cebulą:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 duże cebule
  • łyżka musztardy (dałam sarepską)
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oleju
  • papryka ostra, czosnek suszony, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na porcje wzdłuż kości. Olej, musztardę, sos sojowy i przyprawy mieszamy ze sobą. Taką marynatą zalewamy kawałki mięsa, mieszamy tak, aby było nią pokryte z każdej strony. Mięso w pojemniku nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej przynajmniej na 12 godzin.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli układamy żeberka wraz z całą marynatą. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około półtora godziny (do miękkości).

Pieczone żeberka z cebulą – prosty przepis na obiad

Zobacz inne przepisy na dania z żeberek:

Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika – wyjątkowe danie na obiad

Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw

Grochówka wojskowa na żeberkach

Pikantne żeberka w ketchupie – prosty przepis

Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago