Kiełbasa po cygańsku – proste i smaczne danie na ciepło
Kiełbasa po cygańsku to proste do zrobienia i niezbyt drogie danie, które można podać na obiad czy kolację na ciepło. Pyszny sos pomidorowy z papryką, pieczarkami i ogórkami korniszonymi w towarzystwie podsmażonej kiełbasy to bardzo smaczny zestaw. Danie można podać z ryżem, kaszą czy chrupiącym pieczywem.
Kiełbasę podsmażamy na patelni i odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, pieczarki i paprykę. Wlewamy sos pomidorowy i całość dusimy jeszcze kilkanaście minut. P tym czasie dorzucamy ogórki i kiełbasę. Gotowe!
Kiełbasę nacinamy w poprzek w odstępach około 1,5 cm i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy ją na złoty kolor z każdej strony. Kiełbasę odstawiamy na talerz.
Cebulę kroimy w piórka. Papryki kroimy w paski, pieczarki w plastry, miniogórki przekrawamy na pół. Jeśli mamy ogórki normalnej wielkości, to kroimy je w plastry. Na patelnię gdzie wcześniej smażyła się kiełbasa wrzucamy cebulę i podsmażamy. Po kilku minutach dokładamy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich cała woda. Następnie dodajemy paprykę i smażymy jeszcze kilka minut.
Passatę mieszamy z octem, ketchupem, cukrem i przyprawami. Taką mieszankę wlewamy na patelnię. Całość dusimy od czasu do czasu mieszając jeszcze przez około 15 minut. Na około 5 minut przed końcem wrzucamy ogórki i układamy kiełbasę.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…