Ciasta i desery

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki to pyszne ciasto, miękkie, puszyste i wilgotne. Przepis jest świetny dla osób zabieganych, którym nie chce cię parzyć i mielić maku przez maszynkę. Przygotowanie ciasta zajmie około 15 minut, potem wystarczy upiec je w piekarniku i gotowe. Ciasto długo zachowuje świeżość przez kilka dni i nie trzeba go trzymać w lodówce.

Składniki na błyskawiczny makowiec:

  • 850 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 200 g masła
  • 5 jajek rozmiar L
  • 8 łyżek kaszy manny (100 g)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (około 45 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki ekstraktu migdałowego
  • 100 g bakalii (rodzynki, migdały, żurawina, orzechy itp.)

 

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 5-6 łyżek mleka lub śmietanki 30%

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera.
Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie, cały czas ucierając mikserem, dodajemy po trochę masy makowej oraz ekstrakt migdałowy. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy kaszę manną, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Ucieramy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy ubite białka i bakalie. Wszystkie razem mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczmy przez około 50 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

W rondelku rozpuszczamy czekoladą połamaną na kostki z mlekiem lub śmietanką. Polewę wylewamy na wierzch makowca.

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki

Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta:

Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas

Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis

Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne

Rolada czekoladowo-śliwkowa Bûche de Noël Davida Gaboriaud

Gwiazda drożdżowa z makiem

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

    • Do jego przygotowania wykorzystuje się gotową masę z puszki, która w swoim składzie zawsze ma cukier. Dla mnie to w zupełności wystarczy.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

11 godzin ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

4 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago