Ciasta i desery

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki to pyszne ciasto, miękkie, puszyste i wilgotne. Przepis jest świetny dla osób zabieganych, którym nie chce cię parzyć i mielić maku przez maszynkę. Przygotowanie ciasta zajmie około 15 minut, potem wystarczy upiec je w piekarniku i gotowe. Ciasto długo zachowuje świeżość przez kilka dni i nie trzeba go trzymać w lodówce.

Składniki na błyskawiczny makowiec:

  • 850 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 200 g masła
  • 5 jajek rozmiar L
  • 8 łyżek kaszy manny (100 g)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (około 45 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki ekstraktu migdałowego
  • 100 g bakalii (rodzynki, migdały, żurawina, orzechy itp.)

 

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 5-6 łyżek mleka lub śmietanki 30%

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera.
Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie, cały czas ucierając mikserem, dodajemy po trochę masy makowej oraz ekstrakt migdałowy. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy kaszę manną, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Ucieramy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy ubite białka i bakalie. Wszystkie razem mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczmy przez około 50 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

W rondelku rozpuszczamy czekoladą połamaną na kostki z mlekiem lub śmietanką. Polewę wylewamy na wierzch makowca.

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki

Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta:

Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas

Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis

Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne

Rolada czekoladowo-śliwkowa Bûche de Noël Davida Gaboriaud

Gwiazda drożdżowa z makiem

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

    • Do jego przygotowania wykorzystuje się gotową masę z puszki, która w swoim składzie zawsze ma cukier. Dla mnie to w zupełności wystarczy.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

3 dni ago

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

6 dni ago

Bułki z parówką – miękkie, domowe i idealne na szybką przekąskę

Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…

1 tydzień ago

Ciasto Pijane Rafaello – wilgotne, kokosowe i obłędnie pyszne

Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…

2 tygodnie ago

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 tygodnie ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

3 tygodnie ago