Dania główne

Kotlety ziemniaczane w waflu – tanie i pyszne danie

Kotlety ziemniaczane w waflu to zaskakująco pyszne danie, które można podać na sycący obiad lub kolację na ciepło. Można je podać z kubkiem czerwonego barszczu czy polane ketchupem lub sosem czosnkowym. Sprawdzą się również jako dodatek np. do pieczonego schabu czy kurczaka. Są dość proste do zrobienia i składają się z zaledwie kilku składników. Jeśli preferujecie wersję wegetariańską, wystarczy nie dodawać boczku.

Jak przygotować kotlety ziemniaczane w waflu?

Wystarczy ugotować i utłuc ziemniaki, podsmażyć boczek i cebulę, a następnie wszystko razem wymieszać. Taki farsz rozsmarowujemy na waflach, które zwijamy w rulon i kroimy na plastry. Kolejnym krokiem jest obtoczenie kotletów w jajku i bułce tartej i ich usmażenie. Gotowe!

 

Składniki na kotlety ziemniaczane w waflu:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 5 płatów wafli kwadratowych (150 g)
  • sól, pieprz

 

Panierka:

  • 2-3 jajka
  • bułka tarta

 

Przygotowanie

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a skwarki nabiorą złotego koloru. Boczek odstawiamy, a na tej samej patelni smażymy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, mielimy w maszynce do mięsa lub tłuczemy na miazgę.

Papkę ziemniaczaną przekładamy do miski, dodajemy boczek i cebulę, a także trochę soli i sporą szczyptę pieprzu. Całość mieszamy na jednolitą masę.

Jeszcze ciepły farsz rozsmarowujemy równomiernie na waflach. Odstawiamy je na kilka minut, aby zmiękły i zwijamy w rulony. Wafle kroimy na plastry grubości około 5 cm.

Tak powstałe kotleciki obtaczamy najpierw w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej. Układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażmy z każdej strony po około 2 minuty (do zarumienienia). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło.

Kotlety ziemniaczane w waflu – tanie i pyszne danie

 

Zobacz inne przepisy na pyszne dania z ziemniaków:

Prażucha ziemniaczana – najprostsze i tanie danie na obiad

Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka

Ziemniaki pieczone w plastrach z szynką i serem – pysznie i niedrogo

Rolada ziemniaczana z pieczarkami – sprawdzony przepis

Placki ziemniaczane – prosty i sprawdzony przepis

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago