Ryba w sosie jogurtowym to smaczna i dość szybka do zrobienia przekąska, którą możecie podać na różne okazje. Świetnie sprawdzi się podczas kolacji wigilijnej czy na imprezowym stole w Sylwestra.
Jak zrobić rybę w sosie jogurtowym?
Najpierw smażymy paski filetów rybnych w panierce, następnie przygotowujemy sos jogurtowy z dodatkami. Gotujemy jajka i kroimy wszystkie składniki w kostkę. Następnie wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i całość układamy na półmisku, aby danie ładnie się prezentowało. Przygotowanie zajmie mniej niż 45 minut.
Składniki na rybę w sosie jogurtowym:
- 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (np. dorsza)
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Sos jogurtowy:
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy
- 2 ogórki konserwowe
- 4 jajka
- mała cebula
- mały pęczek szczypioru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Filety rybne oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut, a najlepiej na 3-4 godziny. Następnie rybę kroimy na paski szerokości około 4-5 cm. Każdy z nich obtaczamy najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Rybę wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również ogórki i cebulę. Szczypior drobno siekamy.
Do miski przekładamy jogurt, musztardę, majonez i mieszamy. Dodajemy jajka, ogórki, cebulę, połowę szczypioru i przyprawy. Mieszamy jeszcze raz.
Na płaskim dużym półmisku (albo dwóch mniejszych) wykładamy połowę sosu, na nim układamy kawałki ryby i polewamy ją resztą sosu. Całość posypujemy resztą szczypioru.
Zobacz inne przepisy na przekąski z filetów rybnych na świąteczny czy imprezowy stół:
Ryba po azjatycku z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej
Sałatka z rybą smażoną w panierce i warzywami
Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację
Dietetyczna ryba po grecku
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej
Zostaw odpowiedź