Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera
Sernikobrownie to bardzo szybki, ale wyjątkowo smaczny wypiek, który pokochają wszyscy wielbiciele czekolady. Składa się z ciężkiego, wilgotnego ciasta czekoladowego, które jest poprzeplatane warstwą z białego sera. Ciasto świetnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy.
Najpierw rozpuszczamy masło z czekoladą. Kiedy składniki ostygną, miksujemy je z jajkami i mąką. Osobno składniki na masę serową mieszamy ze sobą. Następnie obie masy wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około godzinę.
Ciasto czekoladowe:
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw przygotowujemy ciasto czekoladowe. W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z solą na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych jajek wlewamy całkowicie ostudzoną czekoladę. Nadal miksując wsypujemy powoli mąkę.
Przygotowujemy masę serową. Jajko miksujemy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy ser, a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy 3/4 ciasta czekoladowego. Następnie łyżką wykładamy masę serową, tworząc nieregularne koła. W miejsce przerw w masie serowej wykładamy resztę ciasta i wyrównujemy.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około godzinę (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Ciekawy serniczek ;)
Czy mąkę można zastąpić np. Orkiszowa pełnoziarnista? Chodzi o niższy indeks i ładunek glikemiczny.
tak, można. Ale smak ciasta oczywiście się zmieni.