Gulasz meksykański z kurczakiem to pyszne i aromatyczne danie, które przygotujecie w około pół godziny. Jest bardzo rozgrzewające i sycące, sprawdzi się idealnie na chłodniejsze dni. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu, dlatego nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Delikatne mięso z kurczaka wraz z warzywami, słodką kukurydzą i ostrymi papryczkami, skąpane z pomidorowym sosie tworzą bardzo smaczną kompozycję, która ma wielu zwolenników.
Jeśli lubicie bardzo ostre smaki, papryczki pepperoni możecie zamienić na chili i dodać też trochę chili w proszku.
Z czym podać gulasz meksykański z kurczakiem?
Potrawa świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, grillowanymi kawałkami tortilli czy z ryżem. Gulasz można podać również kleksem jogurtu naturalnego czy śmietany.
Składniki na gulasz meksykański z kurczakiem (4 porcje):
- 1 kg mięsa z piersi lub udek kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- średniej wielkości papryka czerwona
- 3 papryczki pepperoni czerwone
- szklanka passaty pomidorowej
- pół szklanki wody
- mała puszka kukurydzy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- słodka i ostra papryka, tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju wrzucamy najpierw cebulę i podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy pierś z kurczaka i czosnek. Całość smażymy, aż mięso nabierze jasnego koloru.
W tym czasie paprykę czerwoną kroimy w paski. Papryczki pepperoni przekrawamy na pół, wybieramy nasiona i kroimy w cienkie półplasterki. Papryki dodajemy do mięsa i jeszcze przez 3-4 minuty smażymy.
Potrawę zalewamy passatą pomidorową, dodajemy wodę, odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę oraz przyprawy. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
Zobacz przepisy na inne dania inspirowane kuchnią meksykańską:
Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym
Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym
Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem mielonym
Zostaw odpowiedź