Dania główne

Gulasz meksykański z kurczakiem – szybkie danie na obiad

Gulasz meksykański z kurczakiem to pyszne i aromatyczne danie, które przygotujecie w około pół godziny. Jest bardzo rozgrzewające i sycące, sprawdzi się idealnie na chłodniejsze dni. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu, dlatego nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Delikatne mięso z kurczaka wraz z warzywami, słodką kukurydzą i ostrymi papryczkami, skąpane z pomidorowym sosie tworzą bardzo smaczną kompozycję, która ma wielu zwolenników.

Jeśli lubicie bardzo ostre smaki, papryczki pepperoni możecie zamienić na chili i dodać też trochę chili w proszku.

Z czym podać gulasz meksykański z kurczakiem?

Potrawa świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, grillowanymi kawałkami tortilli czy z ryżem. Gulasz można podać również kleksem jogurtu naturalnego czy śmietany.

 

Składniki na gulasz meksykański z kurczakiem (4 porcje):

  • 1 kg mięsa z piersi lub udek kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • średniej wielkości papryka czerwona
  • 3 papryczki pepperoni czerwone
  • szklanka passaty pomidorowej
  • pół szklanki wody
  • mała puszka kukurydzy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka, tymianek, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju wrzucamy najpierw cebulę i podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy pierś z kurczaka i czosnek. Całość smażymy, aż mięso nabierze jasnego koloru.

W tym czasie paprykę czerwoną kroimy w paski. Papryczki pepperoni przekrawamy na pół, wybieramy nasiona i kroimy w cienkie półplasterki. Papryki dodajemy do mięsa i jeszcze przez 3-4 minuty smażymy.

Potrawę zalewamy passatą pomidorową, dodajemy wodę, odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę oraz przyprawy. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.

Gulasz meksykański z kurczakiem – szybkie danie na obiad

 

Zobacz przepisy na inne dania inspirowane kuchnią meksykańską:

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym

Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym

Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem mielonym

 

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago