Ciasta i desery

Najprostsza kremówka z bitą śmietaną

Najprostsza kremówka z bitą śmietaną to pyszny deser, który przygotujecie w kilka chwil bez dużego nakładu pracy. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na przyjazd niespodziewanych gości.

Ponieważ w tej wersji nie przygotowuje się masy budyniowej i nie trzeba czekać na jej ostygnięcie, przygotowanie ciasta zajmie mniej niż 45 minut (wliczając czas potrzebny do ostygnięcie ciasta francuskiego).

Jak zrobić najprostszą kremówkę z bitą śmietaną?

Wystarczy upiec ciasto francuskie i ubić śmietanę z mascarpone. Następnie blaty ciasta przekładamy bitą śmietaną, wierch posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

 

Składniki najprostszą kremówkę z bitą śmietaną:

  • gotowy płat ciasta francuskiego (około 275 g)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • łyżka żelatyny
  • 100 ml wody
  • 5 łyżek cukru pudru + do posypania ciastka

 

Przygotowanie

Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy na dwie równe części. Płaty układamy w odstępie na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce od piekarnika i nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez około 18 minut w trybie góra-dół.

W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy aż ostygnie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Do śmietany wsypujemy cukier puder, następnie dodajemy po łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Na koniec cienką strużką wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Bitą śmietanę wkładamy na około 10 minut do lodówki.

Następnie bitą śmietanę wykładamy na jeden z blatów ciasta francuskiego i nakrywamy drugim. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Deser można włożyć jeszcze na około godzinę do lodówki, jeśli bita śmietana jest zbyt płynna.

Najprostsza kremówka z bitą śmietaną

Zobacz inne przepisy na szybkie słodkości:

Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy

Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis

Gofry – przepis na pyszne i chrupiące gofry

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Niezwykle szybkie mini pączki z żurawiną i imbirem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago