Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis
Kopytka to tradycyjne kluski ziemniaczane, które zna pewnie każdy i wszyscy je uwielbiają. Z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, ale nierozpadające się. Można je podać od razu po ugotowaniu, ostudzić je i zamrozić albo zostawić na następny dzień i odgrzać na parze lub odsmażyć na maśle.
Kopytka sprawdzają się jako dodatek do obiadu zamiast gotowanych ziemniaków. Świetnie smakują z gulaszem mięsnym czy sosem np. pieczarkowym lub chrzanowym. Można je podać również jako samodzielne danie z podsmażoną cebulką, bułką tartą czy skwarkami z boczku.
Ziemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy około pół łyżeczki soli i gotujemy, aż będą miękkie. Mogą nawet się rozpadać. Ziemniaki odcedzamy z wody i gorące ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Można również je ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Sprawdzą się również takie ziemniaki, ugotowane dzień wcześniej.
Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, wbijamy jajko i dodajemy sól. Całość mieszamy ręką, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Powinna być ona plastyczna i bez żadnych grudek.
Ciasto dzielimy na około 4 części i przekładamy je na stolicę lekko obsypaną mąką. Z każdego kawałka formujemy walec nieco grubszy od kciuka i lekko go spłaszczamy. Walec kroimy na około 2,5 cm kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Zmniejszamy gaz, aby woda tylko lekko bulgotała. Do wody wrzucamy kopytka partiami po około 15-20. Gotujemy je przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka wyławiamy łyżką cedzakową.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…