Mini ptysie z bitą śmietaną nazywane również profiterolami to rozpływające się w ustach słodkie przekąski na jeden kęs. Powstają z ciasta parzonego i pysznego kremu z bitej śmietany wymieszanej z mascarpone. Świetnie sprawdzą się na deser czy słodka przekąska na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi. Szkoda tylko, że tak szybko znikają 😉
Składniki na mini ptysie z bitą śmietaną (około 18 sztuk):
- 100 g masła
- 140 g mąki pszennej typ 450 (szklanka)
- 3 jajka rozmiar L
- 250 ml wody (szklanka)
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Masło wkładamy do garnka i wlewamy wodę. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć. Do gotującej się wody wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy masa będzie zimna, dodajemy do niej po jednym jajku, ubijając mikserem do połączenia się składników.
Na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy w odstępach po łyżce ciasta, starając się uformować kulę. Najlepiej po każdym nałożeniu porcji ciasta, maczać łyżkę w wodzie, masa będzie wtedy łatwiej odchodzić.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut, aż ptysie nabiorą lekko złotego koloru. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Mogą trochę opaść w trakcie studzenia, ale to nieistotne, bo i tak wypełnimy je kremem.
Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder oraz po łyżce mascarpone. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
Krem przekładamy do szprycy. Ostrą końcówką nakłuwamy ostudzone ptysie i wstrzykujemy do nich bitą śmietanę. Posypujemy je cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź