Ciasta i desery

Mini ptysie z bitą śmietaną – smak dzieciństwa

Mini ptysie z bitą śmietaną  nazywane również profiterolami to rozpływające się w ustach słodkie przekąski na jeden kęs. Powstają z ciasta parzonego i pysznego kremu z bitej śmietany wymieszanej z mascarpone. Świetnie sprawdzą się na deser czy słodka przekąska na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi. Szkoda tylko, że tak szybko znikają 😉

Składniki na mini ptysie z bitą śmietaną (około 18 sztuk):

  • 100 g masła
  • 140 g mąki pszennej typ 450 (szklanka)
  • 3 jajka rozmiar L
  • 250 ml wody (szklanka)

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie

Masło wkładamy do garnka i wlewamy wodę. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć. Do gotującej się wody wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystudzenia.

Kiedy masa będzie zimna, dodajemy do niej po jednym jajku, ubijając mikserem do połączenia się składników.

Na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy w odstępach po łyżce ciasta, starając się uformować kulę. Najlepiej po każdym nałożeniu porcji ciasta, maczać łyżkę w wodzie, masa będzie wtedy łatwiej odchodzić.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut, aż ptysie nabiorą lekko złotego koloru. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Mogą trochę opaść w trakcie studzenia, ale to nieistotne, bo i tak wypełnimy je kremem.

Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder oraz po łyżce mascarpone. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy.

Krem przekładamy do szprycy. Ostrą końcówką nakłuwamy ostudzone ptysie i wstrzykujemy do nich bitą śmietanę. Posypujemy je cukrem pudrem.

Mini ptysie z bitą śmietaną – smak dzieciństwa

Zobacz inne przepisy na pyszne słodkości:

Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy

Pączki w 15 minut – pyszne mini pączusie z ricottą

Rurki z ciasta francuskiego z kremem orzechowym – przepyszny smakołyk

Klasyczne ptysie z kremem

Szybkie kokosanki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

7 dni ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago